menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 juni 2024

Tekentijd: hoe bescherm je jouw huisdier?

teken bij je huisdier voorkomenJe hebt het misschien al gemerkt: het tekenseizoen is weer volop bezig. Een onschuldige tekenbeet kan voor hond en mens tot gevaarlijke complicaties leiden. Ze lijken op kleine, spinachtige insecten en houden zich meestal schuil in het bos of hoog gras waar ze zich vastbijten in de huid van voorbijgangers tot ze voldoende bloed hebben opgezogen. Eens voldaan laten ze terug los voor het volgend slachtoffer.

Het speeksel van bepaalde vrouwtjesteken is giftig en kan leiden tot verlammingsverschijnselen. Daarnaast kunnen ze een groot aantal parasitaire en bacteriële ziekten en virussen verspreiden, zoals de ziekte van Lyme. Teken zijn actief wanneer het buiten warmer is dan 8 graden Celcius. Grotendeels halen we deze temperaturen tussen maart en oktober, maar het kan gebeuren dat ze al veel vroeger actief zijn of langer in het jaar te vinden zijn.

Voorkom een tekenbeet

Jouw huisdier teekvrij houden begint met het behandelen van de omgeving waar jouw hond of kat slaapt. Gebruik hiervoor een tekenspray dat enkel te gebruiken is op materialen zoals manden en tapijten waar vlooien en teken zich kunnen schuilhouden. Gebruik een spray zonder chemische ingrediënten zoals de Vlo & teek Stop Spray.

Omdat honden en katten ook op plaatsen komen waar er niet met een spray kan gespoten worden, denk maar aan de tuin, is het goed om ook jouw huisdier te beschermen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

  • teken herkennen en bestrijdenVoorkom door het aanbrengen van een Anti-Vlo en teekoplossing spray. Deze spray zorgt ervoor dat jouw huisdier geen last heeft van uitwendige parasieten zoals vlooien en teken. Bescherm steeds de snuit en de ogen van je huisdier wanneer je het product verspuit. Herhaal de behandeling driemaal met telkens één week tussentijd.
  • Stond er net een wasbeurt op de planning? Geef jezelf dan geen dubbel werk en gebruik een shampoo tegen teken. Deze shampoo werkt op basis van dimethicone en is louter mechanisch en berust op immobilisatie van de parasieten door blokkering van hun gewrichten. Het bestrijdt zowel de eitjes, de larven als de volwassen exemplaren.
  • Is jouw viervoeter niet de gemakkelijkste bij het aanbrengen van tekenbescherming? Probeer dan met een lotion en wrijf jouw kat of hond er helemaal met in. Voor ze het goed en wel beseffen, zijn ze helemaal beschermd en kregen ze er nog een heerlijke massage bovenop.
  • Of doe het op de klassieke manier en voorzie een pipetje met beschermingsmiddel in de nek. Dankzij de sterke maar aangename geur blijft jouw hond of kat voor drie weken beschermd.
  • Ben je helemaal geen fan van het gebruik van producten, dan helpt dit ultrasoon anti-teek apparaat jou zeker. Deze verjager werkt op basis van zeer hoge geluidsgolven die niet waarneembaar en onschadelijk zijn voor twee- en viervoeters, maar net genoeg voor het verjagen van teken en vlooien. De Isotronic Ultrasonische verjager heeft een bereik van 6 m² en kan zo bevestigd worden aan de halsband, kleding of kinderwagen. Makkelijk en veilig voor op reis!


Help, een teek!

Wanneer jouw hond of kat gebeten is door een teek, kan je de teek op verschillende manieren gaan verwijderen:

  • Met een tekenlasso: Door de lasso uit te schuiven en over de teek te leggen kan je deze snel en eenvoudig verwijderen met een handige draaibeweging.
  • Met een tekentang op batterij: De tekentang is ontworpen om maximale druk uit te oefenen op de voorkant van de teek waardoor hij vervolgens loslaat. Nadat je de teek hebt verwijderd, kan je de stroom inschakelen om de teek te doden. Deze kleine schok is ongevaarlijk voor mens en dier. Handig op zak bij een wandeling.
  • Door de Teek-Away spray: Met deze spray bevries je de teek zodat hij zijn maaginhoud niet kan loslaten in de bloedbaan van jouw huisdier. Hierdoor vermindert ook de kans op het overdragen van besmettelijke ziekten. In de meeste gevallen laat de teek na het sprayen de vacht van jouw hond of kat los en valt hij eruit, zodat je zelf de teek niet meer moet aanraken om hem te verwijderen.

Opgepast voor teken bij het wandelen

#5890Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon