menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 17 juni 2024

Sarcococca: een wintergroen struikje met geurende bloemen

Sarcococca of de vleesbes

VleesbesDeze plant komt oorspronkelijk uit India, China en Oost-Azië en is familie van de Buxaceae. Het is een geslacht met 11 soorten groenblijvende struiken Bladhoudende heester met witte bloemen die verschijnen in januari - maart. De kleine, sterk geurende bloemetjes staan in groep samen en vallen eigenlijk niet zo hard op, maar ze verspreiden een hemels aroma die je van enkele meter ver al kan waarnemen. Als je een paar takjes afknipt voor binnen, geurt de hele kamer ernaar.

Het is een lage, spreidende, groenblijvende struik die perfect is voor diepe schaduw. Eventueel een beetje terug in vorm snoeien kan na de bloei. De ellipsvormige bladeren zijn diepgroen en glanzend en iets groter dan van de Buxus.

Het is een bodembedekker die ook goed gedijt op moeilijke, droge, schaduwrijke plekken. Toch verkiest de Sarcococca een goed doorlatende maar vochthoudende bodem en dat in de halfschaduw tot schaduw.
Na de bloei verschijnen opvallende zwarte bessen.

Een nog te weinig gekende en toegepaste winterharde en  wintergroene heester die weinig onderhoud vraagt. Ze zijn niet gevoelig voor ziektes of plagen.
Nauw verwant aan buxus maar de bladeren zijn groter en staan afwisselend geplaatst. In Frankrijk heet hij dan ook 'buis parfumé' of geurbuxus.
Kan eventueel toegepast worden in blokken/ vakken of als onderbegroeiing, bodembedekker.
Omwille van de geringe afmetingen is deze plant geschikt voor elke tuin.

Soorten

Sarcococca hookeriana is een vrij compact struikje die tot 0,8 meter hoog.De crèmekleurige bloemen verschijnen in de winter.

Sarcococca hookeriana var. digyna heeft smallere bladeren.
Sarcococca hookeriana var. humilis
is een lage dwergvorm die max. 0,4 meter zal worden. Het is een ideale groenblijvende bodembedekker voor in de diepe schaduw. De witte bloemen scheiden een honinggeur af.
Sarcococca confusa kan 1,5 meter hoog worden. De confusa heeft gladde, glanzende, donkergroene bladeren die tot 5 cm lang zijn. De groepjes witte bloemetjes verschijnen langs de takken van de late herfst tot in de winter.
Sarcococca ruscifolia is de meest gekende soort en de tot 80 cm hoge plant is afkomstig uit China. Na de bloei verschijnen bij deze echter glanzende, rode bessen.

Het sierheestertje laat zich vermeerderen uit zaad en door stekken of afleggen.

#914Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon