menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 28 mei 2024

Bloemen voor vlinders: Verbena bonariensis

Graag zou ik deze plant verplicht in elke tuin willen zien. Het is een streling voor het oog en bovendien hebben de schermvormige bloemen een bovennatuurlijke aantrekkingskracht op bijen, hommels en vlinders.

Verbena bonariensis  als vlinderbloem

De plant dankt zijn naam aan de stevige vierkante stengels maar zou wat mij betreft zeker de naam Vlinderhart mogen krijgen. Een plant met een hart voor vlinders...

Deze plant behoort tot de zogenaamde vaste planten en dat wil zeggen dat de bovengrondse delen van de plant in de winter afsterven. In het geval van Verbena bonariensis kan het zijn dat de plant aan de voet vol lancetvormige bladeren groen blijft bij zachte winters, bij strenge winters echter, kan je de voet van de plant beter gaan beschermen met bladafval of hooi. Na streng winterweer durft de plant wel eens achter te blijven. Na het snoeien in het voorjaar, herleeft ijzerhard en rijst het statig uit de grond om een hoogte van 150 tot wel 200 cm te bereiken. Hoe meer zon, hoe hoger de groei. Op het einde van elke bloemstengel worden schermvormige lila paarse bloemen gevormd. Deze transparante plant heeft een aantrekkelijke bloeiwijze en bloeit lang van juni tot en met oktober.

Op het einde van het seizoen transformeren de bloemschermen in bundels van zaaddozen waardoor de plant gemakkelijk uit zaad vermeerdert en zich overal door de tuin verspreidt zonder echt te gaan woekeren.


Gezien de plant zich gemakkelijk uitzaait is het ook leuk meegenomen om buren en vrienden te verrassen met jonge zaailingen zodoende dat deze weelderige plant zich overal kan verspreiden. De zaailingen laten zich gemakkelijk uittrekken en zijn eenvoudig te verplanten waar je maar wenst. Al snel zullen ook zij tot behoorlijke planten uitgroeien . De plant houdt van een goed doorlatende humusrijke bodem en kan zowel in grote groepen als solitair doorheen de tuin worden geplant of zoals zo vaak staat vermeld 'geweven'.

zaaien van verbena

In het najaar laat je de vierkante stengels of gewoon op de plant verdrogen of je knakt de stengels naar beneden om de plant niet al te veel zaad te laten vormen zodat ze zichzelf niet volledig uitput. Je kan ze beter nog niet afsnijden want de stengels zijn hol en kunnen zich met water vullen waardoor de rest van de plant in kan rotten.

Verbena is uitstekend te combineren met tal van andere planten in verschillende kleuren. Ijzerhard gaat uitstekend samen met verschillende malva- en lavatera soorten, ook met Hydrangea 'Annabelle' of Rosa 'Schneewittchen' vormt deze plant een leuke combinatie, zelfs in een border met siergrassen is het een echte eyecatcher.

Verbena kan gerust in potten worden gehouden en leent zich bovendien uitstekend tot snijbloem.

Terug naar boven icoon