Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/cactus_en_watergift

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 16 april 2021

De ene cactus is de andere niet… maar prikken doen ze allemaal, of toch niet!

Zijn dit nu de gemakkelijkste planten in de woonkamer of zijn het net de moeilijkste? Want wat is heel weinig water en hoe licht is de lichtste standplaats en wat met de temperatuur doorheen de seizoenen? We weten natuurlijk allemaal dat deze bijzondere planten zich door de jaren hebben aangepast aan een extreem warm en droog klimaat. Ze zijn zodanig gebouwd zodat ze een maximale waterreserve op kunnen slaan en een minimale verdamping ondergaan.

Uiteraard zijn het relatief gemakkelijke planten die gelukkig zijn met weinig water en heel veel licht. Je hebt keuze uit honderden soorten groot of klein. Er zijn bladvormen, lidvormen, schijfvormen, zuilvormen of loofvormen.

De watergift is afhankelijk van de periode van het jaar maar we houden alvast één gouden regel aan: We geven pas water indien de grond of het substaat waar de cactus in staat volledig is opgedroogd. Het beste geef je regenwater op kamertemperatuur. In de rustperiode (november tot maart) geven we, afhankelijk van de standplaats van onze cactus (koude omgeving of serre/kas),  heel weinig (eens om de vier weken) tot geen water. Na deze periode starten we rustig en geven we water via een vernevelspuit. We drijven de watergift op eenmaal de bloemknoppen verschijnen en geven eens per week water bij warm en zonnig weer.
Uiteraard verblijven de cactussen dan buiten om van de ideale weersomstandigheden te genieten. Haal ze tijdig binnen bij aangekondigde langdurige regen. Haal ze ten laatste half- september binnen. Als de cactusaarde langer vochtig blijft wil dat zeggen dat de plant minder water opneemt en verminderen we de watergift tot eens om de twee weken.

Gymnocalycium bruchii

In de rustperiode vragen de meeste soorten een gemiddelde temperatuur van 10°C. Sommige soorten moeten warmer door de winter en vragen zoals vooraf reeds gezegd ietwat meer water omwille van de warmere omgevingstemperatuur.
Tijdens de bloeiperiode (april - juni) letten we op met direct zonlicht omdat cactussen dan gevoeliger zijn voor verbranding. Na de bloeiperiode komt de groeiperiode waarbij ventilatie, licht en zon heel belangrijk zijn!
De planten vragen dan een constante temperatuur tussen 20 en 30 °C.
Uiteraard groeien deze stekelige planten niet in normale potgrond. In de betere speciaalzaak vinden we cactussubstraat op basis van turfmolm en kleikorrels.

Gymnocalycium riojenseEen gemakkelijke familie om als beginnend cactusliefhebber mee te starten is de familie van de Gymnocalycium. Bloemen kan men reeds een paar jaar na het zaaien verwachten.
Het grootste deel van de gymnocalyciums blijven enkelvoudig, anderen gaan dan weer fel spruiten en vormen na een enkele jaren prachtige groepen. Ze vragen een half beschaduwde plaats in de serre daar de planten niet door vele doornen beschermd worden tegen hevig zonlicht. De bloemen komen meestal open in de namiddag wanneer het goed warm wordt. Bij minder warm weer gaan de bloemen niet volledig open. 

De zaden van Gymno's kan men makkelijk enkele jaren bewaren zonder dat ze van hun kiemkracht verliezen.
De zaadbessen die tamelijk groot kunnen zijn, springen open wanneer de zaden klaar zijn om geoogst te worden. In één zaadbes kunnen soms tot 100 zaadjes en meer aanwezig zijn.

Enkele mooie soorten zijn G. bruchii, G. ragonesei, G. vatteri, G. saglione, G. riojense en G. hossei

Vragen of reacties over dit artikel?
Mail naar thomas@tuinadvies.be

#4212

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p