menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 21 mei 2024

Bougainvillea's als kuipplanten voor een zonnige standplaats

Wie al eens op vakantie was in Mediterrane Landen zoals Spanje, Italië of Griekenland heeft wellicht de immer groene bougainvilles in volle bloemenpracht gezien als klimplant tegen de huisgevels aan. De Bougainvillea is afkomstig uit Zuid-Amerika.

In ons klimaat zijn bougainvilles niet winterhard en kun je ze best als kuipplant houden. Het zijn in feite de fel gekleurde schutbladeren die om de onopvallende bloem heen zitten die het meest opvallen.
Bougainvillea bloeit vanaf juni tot in september.

Er bestaan zeer veel cultivars in de Bougainvillea's en dat in verschillende kleuren zoals roze, wit, oranje paars, rood,...

Bougainville

Standplaats Bougainvillea

Deze tropische sierplant houdt uiteraard van een beschut en warm, zonnig plaatsje en dat in een goed gedraineerde kuip of pot op het terras, het balkon of in de serre. De planten wel rijkelijk water geven en in het groeiseizoen maandelijks bijmesten via het gietwater en dat met mest met hoog kaligehalte en een laag stikstofgehalte. Kalium om meer bloei te krijgen en weinig stikstof om te weelderige bladgroei en weinig bloei te voorkomen.

Als de plant lange twijgen vormt kun je die best leiden lang een draad of houten frame. Aan het uiteinde van deze takken komen de kleurige bloemen.

Overwinteren Bougainvillea

Voor de eerste nachtvorst moeten deze kuipplanten naar binnen.
Plaats de kuipplanten in een koele (ongeveer 14°C) en droge ruimte. Zolang de plant zijn bladeren behoudt is het ook noodzakelijk dat ze op een lichte plaats staan (veranda, serre, verwarmde kas,...) en regelmatig nog een beetje water krijgen. Planten die met hun blad kunnen overwinteren zullen in het voorjaar veel voorsprong hebben op de bladloze overwinteraars die in het voorjaar moeilijk of helemaal niet meer zullen uitlopen.

Na de winter ontwikkelen zich nieuwe bladeren en scheuten en is het moment aangebroken om stilaan wat meer water te geven. In het voorjaar (maart, april, mei) de planten verpotten met een universele kwaliteitsvolle potgrond en vanaf juni kun je mest beginnen toe te dienen.
Bougainvillea's mogen terug naar buiten als het voldoende warm is. In ons land is dat pas rond half juni als de schutbladeren beginnen te kleuren. Plaats je ze te vroeg buiten, dan wachten ze langer met hun bloei.

Snoeien BougainvilleaBloemen van Bougainville

Snoeien mag maar hoeft eigenlijk niet. De planten bloeien op de scheuten die ze tijdens het groeiseizoen vormen en mogen dan ook na de bloei worden gesnoeid om ruimte in de winterberging uit te sparen.Wanneer de plant uitgebloeid is mag je snoeien tot op twee ogen van het nieuw gevormde hout rekening houdende met de gewenste vorm. Te lange takken kan men dieper snoeien met de hoop dat ze terug uitlopen op slapende ogen.

Vermeerdering Bougainvillea

In de vroege zomer kun je half verhoute stekken van 10 cm lang nemen van de niet bloeiende toppen. Bougainvillea laat zich echter niet makkelijk stekken en stekpoeder wordt bij deze plant aangeraden om ze te laten bewortelen. Het wortelen duurt een drietal weken bij een bodemtemperatuur van ruim 20°C.

Bontbladige en speciale, moeilijk te vermeerderen cultivars kan men ook enten op een sterke onderstam.

Ziektes Bougainvillea

Tijdens het overwinteren kunnen planten in zeer droge potgrond last krijgen van spint. Om dit te voorkomen kun je de bladeren regelmatig eens nat sproeien met een nevelspuit en de potgrond altijd iets vochtig houden.
Planten die je koopt in het tuincentrum of bloemenwinkel komen uit de kwekerij waar deze kuipplanten onder ideale omstandigheden worden opgekweekt. In de huiskamers is de luchtvochtigheid meestal stukken lager waardoor de planten hun bloemen kunnen laten afvallen. Plaats onder de aangekochte planten die je in de huiskamer zet een teiltje met water om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen. Plaats de planten ook ver van deuren en ramen die regelmatige tocht veroorzaken.

Soorten Bougainvillea

Het geslacht Bougainvillea telt 14 soorten waarvan slechts enkele soorten frequent worden aangeboden in de tuincentra. 

 • Bougainvillea glabra wordt het meest aangeboden en het is deze die rond de Middellandse Zee als sierlijke klimplant met doornen veel te vinden is. Groeit daar tegen de gevels tot 9 meter hoog.
  • Bougainvillea glabra 'Sanderiana': violetkleurige bloemen die zeer lang na de bloei aan de plant blijven hangen.
  • Bougainvillea glabra 'Alexandra': compacte struik met violetkleurige bloemen
  • Bougainvillea glabra 'Alba': witte schutbladen
  • Bougainvillea glabra 'Magnifica': magentarode schutbladen
  • Bougainvillea glabra 'Golden Glow': oranje schutbladen die roze verkleuren.
 • Bougainvillea peruviana met kleine, magentarode schutbladen wordt weinig geteeld.
 • Bougainvillea x buttiana zijn kruisingen van de Bougainvillea glabra met de Bougainvillea peruviana
  • Bougainvillea x buttiana 'Mrs Butt': paarsrode schutbladen
  • Bougainvillea x buttiana 'Louis Wathen': roze schutbladen
  • Bougainvillea x buttiana 'Golden Glow': oranje schutbladen die roze verkleuren.
 • Bougainvillea spectabilis is een snelgroeiende soort met doornen op de takken om tot 6 meter hoog in bomen te kunnen klimmen.

WEETJE: Bougainville is een eiland in de Grote Oceaan dat zijn naam te danken heeft aan de Franse ontdekkingsreiziger Louis-Antoine de Bougainville (1729 - 1811). Het is het grootste eiland van de Noordelijke Salomonseilanden. De plant Bougainvillea is vernoemd naar dezelfde Franse ontdekkingsreiziger Bougainville, die de plant in de achttiende eeuw in Brazilië ontdekte.

#1599Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon