Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/winterbeplanting_balkon

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 24 januari 2021

Sfeervolle winterbakbeplanting siert terras en balkon

Een warme winterse combinatie voor op het balkon of terras.
Als het ’s winters buiten koud en guur is, maken we het binnen gezellig. Waarom dan niet het balkon of terras erbij betrekken? Ook in de winter zijn er planten, die meer dan de moeite waard zijn, omdat ze mooie bladeren, bessen of bloemknoppen hebben.

Dat laatste geldt zeker voor de Skimmia. De Skimmia is ‘s winters mooi, met een vleugje voorjaar. Niet voor niets is Skimmia japonica 'Rubella' een veelgekweekte soort voor in tuinen. Het is een leuk, groenblijvend heestertje dat de hele winter lang trosjes met mooie, donkerrode knoppen draagt. Daardoor is het struikje ook met kerst heel populair. Pas in het voorjaar gaan de bloemtrosjes echt bloeien met witroze, geurende bloemetjes.

Kleurenspel
Ook al is de Skimmia op zichzelf al mooi genoeg, het kan nóg leuker door de plant te combineren met een bladhoudende vaste plant. Durf daarbij te spelen met kleur. Het donkerrode blad van de Heuchera, geeft een extra accent aan de bloemknoppen van de Skimmia. Heuchera’s zijn winterharde vaste planten, die net als de Skimmia ’s winters nog bladeren hebben. Ze zijn er trouwens niet alleen met donkerrode bladeren, maar in kleuren variërend van groen tot donkerbruin en oranjegeel.
Natuurlijk zijn er meer struikjes met sierwaarde in de winter. Leuke besdragers voor het winterterras zijn bijvoorbeeld Skimmia met bes, bergthee of Gaultheria Pernettya of hulst met mooie besjes.

Het winterterras
De combinatie met een mooie bloempot geeft de finishing touch aan het geheel. Zo’n robuuste donkergrijze pot als in deze combinatie, geeft een statige uitstraling.
Houd in ieder geval rekening met vorst. Bekleed de pot aan de binnenzijde met noppenfolie. Dit vormt een isolerende laag én als de potgrond uitzet door de vorst, vangt de folie dit op. Zet potten met bladhoudende planten niet op het oosten. Een felle ochtendzon in de winter kan het blad aanzetten tot verdamping, terwijl de wortels geen vocht kunnen opnemen doordat de potgrond bevroren is.

#779