menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Buxus, boeiender dan je denkt. Tips en weetjes.

Buxus staat met stip op nummer 1 in de lijst van meest populaire tuin- en terrasplanten. Maar wist je dat er meer dan 200 verschillende buxussen bestaan? En dat ze tot 6 meter hoog kunnen groeien? Er zit veel meer achter een buxus dan je denkt.

Wist je dat….

  • De Romeinen hadden al buxus in hun tuinen, waarschijnlijk afgekeken van de Egyptenaren. In Pompeï zijn wortels van buxusplanten teruggevonden.
  • Buxus heeft de naam traag te groeien, maar haalt in volle grond wel 15 cm (sommige soorten tot 30 cm) per jaar. Als je een buxus nooit snoeit, wordt hij een struikvormige boom van 6 meter hoog. Hij kan makkelijk honderden jaren oud worden; er zijn buxusbomen bekend met een stamomtrek van meer dan 1 meter.
  • Buxus sempervirens is inheems. Het keiharde, witte hout wordt nog altijd gebruikt voor fijn houtsnijwerk zoals schaakstukken, mesheften, deurknoppen, ...
  • Een geheugensteuntje nodig? Buxus snoei je in de maanden zonder r, van mei tot augustus dus. Begin september mag ook nog.

soorten buxus

Voor elke plek de juiste buxus

Zeg nooit zomaar ‘buxus’ – er zijn meer dan 200 geregistreerde soorten en cultivars! Welke kiezen?

  • Voor haagjes
    Voor lage sierhaagjes is de compacte, traag groeiende Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’ of Buxus microphylla ideaal. Een hogere haag maak je met de gewone Buxus sempervirens of ‘Rotundifolia’, een snelle groeier met rondere blaadjes. Geef elk jaar in maart (of na de snoei in mei) buxusmest. Snoei twee tot drie keer per jaar.
  • In pot
    Kies voor een buxus in pot een compacte soort met kleine blaadjes die traag groeit zoals‘Green Gem’, die vormt uit zichzelf een compacte bol. Verplant elke drie jaar, bemest van april tot eind augustus. Snoei twee tot vier keer per jaar.
  • Als wolk
    Kies hoog opschietende, lossere soorten die snel voor volume zorgen. Laat ze een paar jaar goed hoog en in elkaar groeien voor je ze een eerste keer snoeit. Snelle groeiers zijn Buxus sempervirens ‘Rotundifolia’ (tot 30 cm per jaar), ‘Arborescens’ en ‘Raket’.Geef in de lente een traag werkende organische meststof.
  • In de border
    In de border zorgt buxus voor structuur en kleur in de winter. Vooral de bonte soorten zijn erg leuk, zoals ‘Elegantissima’, met witte randen, of de geel gepanacheerde ‘Aureovariegata’ en ‘Latifolia Maculata’. Ze komen het mooist tot hun recht op een plek in halfschaduw. Geef jaarlijks organische meststof mee met de rest van de border.

planten die lijken op buxus


Buxus lookalikes & co

De buxusbladvlo, spint, buxusmotten, schimmels… buxus heeft de laatste jaren veel te lijden gehad onder allerlei ziektes en plagen. Gelukkig zijn er meer dan volwaardige alternatieven, die geen last hebben van deze buxuskwalen.

  • Japanse hulst (Ilex crenata ‘Convexa’) is een echte look-alike – zelfs van dichtbij zie je het verschil met buxus amper. Hij laat zich perfect in haagjes, bollen of blokken snoeien.
  • De struikkamperfoelie (Lonicera nitida) is een prima alternatief voor hagen, grote bollen of wolken in vollegrond (tot 1,50 m). Hij is goedkoper in aankoop, groeit sneller en laat zich gemakkelijk snoeien.  
  • Sarcococca is geen buxus maar wordt in het Verenigd Koninkrijk wel ‘zoete buxus’ genoemd, omdat hij hartje winter bloeit met witte, discrete bloempjes die een heerlijk zoete geur verspreiden. Dit wintergroen, compact struikje is een perfect alternatief voor buxus op een schaduwplek.
  • Het lijkt wel een buxusboom, met die heel gelijkende blaadjes, toch is Azara microphylla geen familie. In de lente komen er gele bloempjes met vanillegeur bij.
  • De Afrikaanse buxus (Myrsine africana) kan perfect dienen als buxushaagje in een beschutte tuin; vorsbestendig tot -10° C.
#5097Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon