menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 4 maart 2024

Schimmelziekten bij Buxus: herkennen en bestrijden

In natte zomers vieren allerlei schimmelziekten hoogtij. Dit is niet anders voor de gevreesde schimmelaantastingen bij Buxus. Het probleem tijdig opmerken, een juiste diagnose stellen en ingrijpen met een doeltreffend middel is de boodschap.

Aangetaste Buxus

Schimmel bij Buxus: Cylindrocladium buxicola of Volutella buxi

Buxus is nog steeds een populaire en geliefde plant in de siertuin, dit ondanks de grote aantasting door de buxusmot en zijn gevoeligheid voor schimmels. Vooral bij warm en vochtig weer zullen schimmels zich snel ontwikkelen. Door aanhoudende regen blijven de planten langer nat waardoor ze een grotere kans krijgen om zich te verspreiden. De hoge agressiviteit van deze buxusschimmels leidt vaak tot het afsterven van een hele buxusaanplanting als er niet tijdig wordt ingegrepen.

Merk je een probleem op bij jouw Buxus, check dan eerst of er buxusrupsen te zien zijn en of er vraatschade is aan de planten. De rupsen herken je door een hun felgroene lichaam en zwarte kop. Het bestrijden van de buxusrups of -mot vraagt immers een andere aanpak.

Als dat niet het geval is, dan heb je waarschijnlijk te maken met een schimmelaantasting. Er kunnen twee soorten schimmels de oorzaak zijn voor het probleem: Volutella buxi en Cylindrocladium buxicola. Maar wat is het verschil tussen beide en hoe kan je ze van elkaar onderscheiden?

  • Cylindrocladium buxicola: een aantasting die begint met bruine of zwarte ronde vlekken op de bladeren. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte streepjes in de lengterichting van de jonge twijgen. Bij aantasting van deze buxusschimmel verliezen vele takken een groot deel van hun bladeren en ook de takken drogen uit waardoor deze tot diep in de plant afsterven. Deze ziekte kan snel toeslaan en zorgt voor de hevigste bladval en schade.
  • Taksterfte bij BuxusVolutella buxi of taksterfte: De aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren aan de topscheuten die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Ze vormen opvallende plekken van afgestorven, verschrompelde bladeren. Na een tijdje ontstaan er eveneens kale plekke met aan de onderzijde van de bladeren witte schimmelsporen die vervolgens roze tot oranje verkleuren. De schimmel slaat vooral toe bij temperaturen tussen 15 en 25°C en bij aanhoudend nat weer. Geïnfecteerde takken zullen uiteindelijke afsterven als je niet ingrijpt. 

Tip: indien je twijfels hebt met welke buxusschimmel je te maken hebt, dan snoei je enkele aangetaste takjes af, maak je ze goed nat en stop je ze in een afgesloten plastiekzak. Bewaar de zak in een warme ruimte zodat de schimmels zich optimaal kunnen ontwikkelen. Na enkele dagen zullen de witte tot roze sporenhoopjes aan de onderkant van de bladeren zichtbaar worden en weet je zeker dat je met Volutella buxi te maken hebt.

Hoe ontstaan deze schimmels?

De schimmelsporen die zich op de (afgevallen) bladeren bevinden, verspreiden zich met de wind en door opspattende regen. De schimmels kunnen zich uiteraard ook verder zetten naar gezonde planten bij het snoeien.

  • Vermijd daarom contact met het snoeigereedschap tussen gezonde en aangetaste planten. Het snoeigereedschap goed ontsmetten is dus van groot belang.
  • De ziektes zijn bij een correcte behandeling goed onder controle te houden. Wanneer er bij aantasting echter geen behandeling wordt uitgevoerd, kan de schade enorm zijn. Dit schadebeeld begint meestal met enkele kleine plekken om dan het tweede jaar uit te groeien tot grote aangetaste vlakken. De grootste schade gebeurt in de zomer en herfst, vooral bij vochtige omstandigheden. Extra waakzaamheid is dan zeker geboden.
  • De schimmelziektes komen vooral voor in tuinen waar de planten in een bodem staan die het water slecht of moeizaam doorlaat of waar de planten lang nat blijven staan doordat ze ofwel op een windluwe plek staan of op een plaatsje in de schaduw. Een bodem met een goede afwatering en een zonnige standplaats zijn dus belangrijke factoren om minder kans te hebben dat deze ziekte in jouw tuin kan toeslaan.
  • Giet bij het water geven het water niet op de planten maar aan de voet zodat de bladeren droog blijven.

Bestrijden

In het voorjaar als de buxus de groei van nieuwe scheuten aanvangt kun je preventief spuiten met Cuprex anti-schimmelpap, een ecologisch middel dat de kieming van schimmels voorkomt. Je moet de behandeling dan wel nogmaals herhalen in mei, juni en begin september.

EdialuxIndien jouw Buxus effectief is aangetast moet je zeker overgaan tot een behandeling wil je voorkomen dat de buxusschimmel zich verder verspreidt. De aangetaste planten sterven volledig af en de buxus in de buurt ervan wordt eveneens besmet. Zieke Buxus kan je behandelen met Sporgon in het geval van Volutella buxi, met Difcor of met Eminent, een middel dat uiterst effectief is in de bestrijding van beide buxusschimmels. Het werkt voorkomend en genezend! Na één behandeling stopt de schimmel en kan de buxus zich herstellen. Aangetaste planten zullen met een juiste behandeling volledig opknappen.

Verwijder voor het toepassen van het middel de aangetaste takken en bladeren. Schud hevig aan de Buxus zodat de dode bladeren afvallen en vervolgens probeer je ze allemaal op te ruimen en uit de tuin te verwijderen. Gooi aangetast bladafval niet op de composthoop of bij het groenafval maar bij het restafval.

#3147Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon