menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 juni 2024

Waarop letten bij vormsnoei: Fraai vormsnoeiwerk

Misschien denk je dat het te lastig of tijdrovend is om ingewikkeld vormsnoeiwerk te maken, zoals een spiraal met bol. Gelukkig kun je struiken kopen die al in de juiste vorm zijn gesnoeid. Zet ze als ornament in ruime potten of op je terras of plant ze in een border als blikvanger.

Maar hoe zorg je dat zulke kunstwerkjes er net zo mooi uit blijven zien als in het tuincentrum?


Vormsnoei bij buxus

Benodigdheden voor vormsnoei:

 • vormsnoeischaar (een kleine, gewone snoeischaar met twee handgrepen of oplaadbare accusnoeischaar is ook geschikt)
 • een stukje sterke draad (bijvoorbeeld gegalvaniseerde tuindraad)
 • tang
 • verstuiver met spiritus om de snijbladen te steriliseren
 • handveger

Als het vormsnoeiwerk maar niet te veel is uitgroeit en niet te bossig wordt, gaat een knipbeurt relatief snel en eenvoudig. Om vorstschade te voorkomen knip je een buxus bij tussen het late voorjaar en het einde van de zomer.

Als je geen speciale vormsnoeischaar hebt, gebruik je een kleine, gewone snoeischaar met twee handgrepen of een oplaadbare accusnoeischaar.

Vormsnoei bij buxus

Vormsnoei in 4 stappen:

 1. Snoei eerst de onderkant
  Begin bij de onderkant en snoei alle jonge aangroei terug, waarbij je de oorspronkelijke vorm van de spiraal zo veel mogelijk volgt. Zet kleine vormstruikjes ergens bovenop zodat je niet hoeft te bukken.
 2. Vorm de bovenkant
  Snoei de bolvormige bovenkant eerst op het oog. Als je tijdens het snoeien om de vormstruik heen loopt, wordt de vorm nauwkeurig en is snoeien minder vermoeiend. Verwijder dode delen.
 3. Controleer je werk
  Maak een simpele mal door een stukje tuindraad tot een cirkel te buien en de uiteinden met een tang in elkaar te draaien. Haal hem rondom de bovenkant als hulmiddel om de bol te vormen.
 4. Steriliseer het gereedschap
  Bestuif de schaar tijdens de snoei met spiritus om overdracht van ziekten, zoals buxustaksterfte, tussen planten te voorkomen. Haal ook al het plantafval weg.


Tips bij vormsnoei:

 • Dode delen: Schud dode blaadjes uit de binnenkant en verwijder snoeiafval omdat dat schimmelinfecties kan bevatten.
 • Regelmatig begieten: Buxus vereist losse grond voor koele en vochtige wortels. Begiet de potten vaak, ook na regen. Hitte en droogte veroorzaken rood blad.
 • Geen korrelmest: Gebruik vloeibare voeding of goed verteerde mest. Korrelmest is zo geconcentreerd dat het de oppervlakkige wortels en blaadjes van buxus beschadigt.
 • Licht en lucht: Draai vormstruiken in potten af en toe om als ze tegen een muur of heg staan, voor evenwichtige groei en lichtinval, zodat er geen takjes afsterven. Goede luchtcirculatie houdt ziekten tegen.

Meer lezen? Bekijk 

 

#5311
Terug naar boven icoon