menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Vaste planten die bloeien vanaf mei

Bijzondere vaste planten die bloeien in mei

Sommige planten zijn zo mooi, dat ze een enorme hebzucht oproepen bij de liefhebber. De eerste keer dat ik een Dictamnus albus in volle bloei zag, wilde ik die plant zelf ook beslist hebben. De opvallende bloemen zijn zo mooi roze met donkerroze aders, de aar is zo statig. Je kunt je ogen er niet van afhouden. De bloemen ruiken sterk naar citroen maar je kunt de plant beter niet aanraken, zeker niet als het zonnig is. Dan kun je er namelijk brandwonden door oplopen! De plant wordt wel vuurwerkplant genoemd, omdat je na een zonnige dag een vuurwerk kunt creëren door de etherische oliën, die de plant uitscheidt, aan te steken.


Dictamnus / vuurwerkplant

Amsonia tabernaemontana salicifolia ook wel blauwe ster genoemd, heeft blad als dat van een wilg, slank en sierlijk, en bloeit lichtblauw in het voorjaar. Het melksap van deze plant kan de huid irriteren. Evenals de vuurwerkplant een schoonheid waar je dus wel voorzichtig mee moet omgaan!


Amsonia tabernaemontana salicifolia of blauwe ster

Baptisia australis “Purple Smoke” onderscheidt zich van de gewone Baptisia australis (valse indigo / indigolupine) door de bijzondere kleur van de bloemen. Deze zijn, zoals de naam al verraadt, rokerig purper. Een bloeiende Purple Smoke is een ware blikvanger in de latere voorjaarstuin. Na de bloei worden er fraaie zaden gevormd, die de plant nog gedurende een enige tijd aantrekkelijk houden.

 
Baptisia australis “Purple Smoke”


de bloei van de gewone Baptisia australis

Alle drie de planten maken een mooie pol, die zowel solitair als in combinaties met andere planten goed kan worden toegepast. Als ze eenmaal ergens staan, kunnen ze daar jarenlang blijven. Het is voor de bloei juist beter dat ze ongestoord op dezelfde plaats blijven staan.

 

Hebzucht is dan geen mooie eigenschap, ze kan wel leiden tot geduld want dat is bij deze planten zeker nodig. De planten die je koopt zijn vaak niet meer dan net bewortelde stekken en voor dat die uitgegroeid zijn tot een goed bloeiende plant, ben je een aantal jaren verder.

Tot die tijd dien je ervoor te zorgen dat de plant zich vrij kan ontwikkelen, ongehinderd door sterk groeiende buurplanten en met rust gelaten door insecten, slakken en konijnen.

In het voorjaar kan vooral de Dictamnus door slakken worden aangevreten.

Onlangs las ik de tip die op deze site staat, van hoofdredacteur Kurt, om ’s-nachts de radio te laten spelen in de tuin. Dit houdt dan de konijnen weg. Ik ben het direct gaan uitproberen en het helpt inderdaad. Nu zijn de Tuinen in Demen behoorlijk groot en is één radio niet toereikend. Verspreid over verschillende plaatsen staan er nu drie radio’s opgesteld, die elke nacht aan gezet worden. Bij regenachtig weer staat er ook nog een kruiwagen over elke radio. Als ik dan bij deze buitendisco met een zaklamp en een emmer water de slakken van de Dictamnus ga verwijderen, voel ik me lichtelijk belachelijk. Je durft het bijna niet aan iemand te vertellen want de wenkbrauwen worden opgetrokken en zachtjes hoor je een spottend gelach. “Wacht maar”, denk ik dan, “tot mijn Dictamnus bloeit!” Want zulke bijzondere planten in bloei vormen een waar sierraad en zijn de trots van de tuinier. Daar heb je extra zorg en geduld voor over!

Terug naar boven icoon