menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 6 december 2023

Tuintip - Regen, regen en... nog regen

Het wordt een natte week, wat onze planten en het tuinleven ongetwijfeld zeer op prijs zullen stellen. Het grondwaterpeil zal terug stijgen, net zoals de kleine waterpartijen die droog staan. Maar voor wie uitkijkt naar een week(end)je werken in de tuin, is het misschien verstandig om je plannen een beetje uit te stellen en te wachten tot de regenbuien voorbij zijn.

Helaas trekt het vochtige weer ook minder gewenst tuinleven aan: plagen en schimmels. Houd je planten dus goed in de gaten en controleer regelmatig op aantasting door bladluizen, slakken en andere plagen. Vergeet ook niet om te kijken naar schimmelziekten, zoals de tomatenplaag en de buxusziekte, die zich onder deze omstandigheden gemakkelijker ontwikkelen en verspreiden.

Hoeveelheid regen meten met regenmeter

Algemeen tuintips

 • bladluizen op rozenHet is rustig in de tuin, de borders staan mooi vol, maar de warmte eist hier en daar al zijn tol. Uitgebloeide bloemen of afgeknapte takken mogen worden verwijderd.
 • Als je nu onkruid schoffelt kan je het gewoon enkele uren laten liggen zodat het snel opdroogt en afsterft.
 • Blijf zaden verzamelen van uitgebloeide vaste planten: denk aan digitalis, klaprozen en akelei.
 • Nu het wat kalmer is, kan je er eens aan denken je composthoop te keren. Indien je over een dubbele bak beschikt doe je er goed aan de compost van de ene bak in de andere te scheppen. Terwijl de ene bak verder uitrijpt kan de andere opnieuw worden gevuld.
 • Het is bladluizentijd…In de zomer zijn bladluizeninvasies niet uit te sluiten. Ze strijken overal neer op de sappigste plantendelen en zuigen het plantensap verwoestend weg terwijl ze nog eens een zoete stof afscheiden die zowel mieren als verschillende schimmels aantrekt. Sommige soorten zijn levendbarend (vivipaar) waardoor er na een paar dagen al verschillende generaties op één plant aanwezig zijn. Een harde waterstraal kan al voldoende zijn om een plaag weg te spoelen. Maar in vele gevallen zal je beroep moeten doen op de juiste bestrijdingsmiddelen om de bladluizen te lijf te gaan.
 • Maar helaas brengt het warme weer vooral ook veel vliegen en wespen met zich mee. Ontdek alle (bio)bestrijdingsmiddelen in onze tuinapotheek.
 • Geef hoge zomerbloeiers zoals zonnebloemen en dahlia’s tijdig steun.
 • Eenmalig bloeiende klimrozen mag je direct na de bloei terugsnoeien, dit zorgt voor meer ruimte voor de nieuwe scheuten die je nadien kan aanbinden, zorg voor een mooie verdeling.
 • Vele klimmers groeien naar de zon maar houden hun voeten graag in de schaduw, vooral bij clematis is dit een must. Breng een dikke mulchlaag aan bij de voet, zo hou je het lekker fris en vochtig!

Het gazon

 • Maai het gazon niet te kort op warme dagen en doe het best ’s avonds zodat het voldoende kan recupereren tijdens de koele nacht.
 • Indien je wenst te beregenen doe je dit ook beter ’s avonds of ’s nachts. Op die manier is er minder verdamping en kan het water maximaal worden opgenomen door de bodem.
 • Oudere gazons kunnen tegen een stootje en hoeven eigenlijk geen beregening. Als je er tegen kan dat het gazon er een beetje dor uitziet, beregen dat niet en bespaar op die manier water voor de planten die het echt nodig hebben: verse aanplant, de moestuin en de kuipplanten op het terras. Bij de eerstkomende zomerse regenbui kleurt het gazon onmiddellijk terug wat groener.
 • Had je een stuk extensieve bloemenweide dan kan je die na de hoofdbloei maaien met een bos- of cirkelmaaier. Laat het maaisel een dag of tien liggen zodat alle zaden eruit vallen waardoor je het komende jaar terug van een mooie bloemenweide kan genieten.

Groenten en fruit

 • Bessen plukkenTijd om de prei opnieuw aan te aarden en wat extra water te geven
 • Eigenlijk kan je bij sommige groenten gelijktijdig dunnen en oogsten: prei, selder en snijbiet kan je dunnen en de jonge scheuten gebruiken in tal van zomerse salades. Verrijk deze ook eens met de bloemen van de Oost-Indische kers en van bieslook.
 • Steenfruit zoals kersen, krieken, perziken, abrikozen en pruimen worden steeds na de oogst gesnoeid. Doe dit bij voorkeur bij droog weer zodat snoeiwonden snel opdrogen.
 • Ook zwarte bessen snoeien we onmiddellijk na de oogst. Snoei hierbij besdragende takken terug tot op lager gelegen jonge scheuten.
 • Braambessen bloeien en dragen op eenjarig hout. Je kan dus lange uitlopers naar de grond afleiden en verankeren om op die manier jonge struiken te verkrijgen.
 • Het ziet er verder naar uit dat we een goed notenjaar krijgen: controleer de notelaar en de hazelaars en geniet van de opkomende vruchten.

De vijver

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).