Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bescherm_de_bodem_bij_veel_regen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 juni 2022

Tips bij veel regen

tips bij hevige regen

Felle regenbuien... Droge zomerse dagen... En opnieuw veel regen. Het is een korte samenvatting van hoe de zomer er de afgelopen dagen en weken heeft uitgezien. En voorlopig zien de vooruitzichten er niet veel beter uit. Maar wat doet dit extreme weer met de bodem en hoe reageert jouw tuin hierop? Want ook al slaat het weer snel terug om, te veel regen of zon op korte tijd is ook voor de natuur niet goed.


Bodem beluchten met drietandHet droge warme weer van de voorbije dagen, heeft de bovenste bodemlaag helemaal uitgedroogd waardoor de grond verdicht is. Dit wil zeggen dat lucht, warmte en voedingsstoffen moeilijk door de droge korstlaag geraken tot bij de wortels. Zelfs wanneer het opnieuw regent, heeft het water het moeilijk om zich een weg te banen door de verharde bodemlaag. De bodem geregeld losmaken en beluchten met dit natte weer is dus zeker geen slecht idee.

  • Het verluchten van de bodem kan gebeuren met verschillende hulpmiddelen. Vooral een drietand is door zijn smalle breedte handig bij het losmaken in borders of tussen groenten in de moestuin. Heb je meer ruimte tussen de bloemen of groenten, dan helpt een grondbeker bij de grotere oppervlaktes. Maar ook een gewone tuinhark kan hier al hulp bieden.
  • Vergeet naast de borders en de moestuin ook het gras niet. Net zoals de andere plaatsen in de tuin, raakt ook hier de grond door het droge weer verdicht. Gebruik hiervoor een verticuteerhark of -roller.
  • Een verluchte bodem zorgt voor een goede doorsijpeling van water en voedingsstoffen. Wanneer de bodem verkorst en hard wordt, zal het water bij veel regen op korte tijd niet snel genoeg de grond in kunnen waardoor er op bepaalde plaatsen plassen ontstaan. Blijft dit water lang staan, dan ontstaat er kans op wortel- of stamrot. De grond tussen de regenbuien door bij droog weer losmaken gaat dit probleem al een groot stuk verhelpen.
  • Heb je na een hevige regenbui niet zo vaak last van plassen water? Blijf het omspitten toch maar doen want het heeft vele voordelen. Denk maar aan het vervelend werkje 'onkruid wieden'... Het warme weer zorgt deze dagen voor veel onkruid in de tuin dat door de regen, ook nog eens snel groeit. Door de grond te bewerken, leg je de wortels bloot en drogen de planten uit. Ook zijn ze op deze manier veel vlotter te verwijderen.
  • Ondersteun planten die snel neer liggen na een fel onweer met beugels of plantensteuns. Dankzij deze steun blijven de stengels van de plant sterk genoeg om overeind te blijven. Planten zoals Hortensia's zijn hier heel gevoelig aan. 

Bereid je tuin dus tijdig voor op hevig onweer en dat het water blijft staan of wortels gaan rotten. Zo blijft niet alleen jouw tuin gelukkig maar bespaart het jou ook wat werk!

Droge verdichte bodem

#5917Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon