Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_regen-_en_hittebestendige_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 7 oktober 2022

Maak jouw tuin regen- en hittebestendig

Klimaatbestendige tuin creëren

De zomer was dit jaar al warm en droog, en het lijkt de komende periode niet snel te veranderen. De eerste echte hittegolf lijkt ons land te naderen en gelukkig weten we dit door de weerkaarten ruim op voorhand. Wapen je tuin met onze do's en don'ts tegen langdurige hitte en beperk de schade.

De tuin bij een hittegolf

Do's:

 • Bodem beschermen met schorsAls eerste en direct ook een belangrijke tip: koel je tuin af met schaduw. Door zoveel mogelijk plaatsen te voorzien van schaduw, warmt je tuin minder snel op. Creëer schaduwrijke zones door het plaatsen van hoge bomen of struiken. Heb je hier geen plaats voor, kies dan voor een pergola of hang een schaduwscherm. Ook een parasol blijft het goed doen!
 • Laat je planten geen dorst lijden en geef ze vooraf veel water. Doe dit in de ochtend of nog beter, in de avond als de zon bijna weg is. Het water krijgt zo de tijd om in de grond te sijpelen naar de wortels. Besproei ook om de paar dagen, voor een langere periode in plaats van elke dag een halfuur.
 • Ga spaarzaam om met leidingwater. Gebruik zoveel mogelijk als kan regenwater en vang waar kan leidingwater op (bij het opwarmen van douche-/badwater, spoelwater groenten...)
 • Verplaats bloembakken/-potten die te veel lijden onder de warmte naar een schaduwrijke plaats (bv. onder de tuintafel).
 • Een serre of kas heeft als nut de planten binnenin warmer te houden dan buiten. Maar te warm is ook niet nodig. Gooi de ramen en deuren van de kas dag en nacht open zodat er een goede ventilatie is.
 • Bescherm de grond van uitdroging door een laag boomschors of houtsnippers te verspreiden. Het houdt niet alleen de zon en wind tegen, ook onkruid krijgt hierdoor geen kans.
 • Zorg voor een goed gedraineerde ondergrond. Een gezonde bodem heeft een luchtige structuur en houdt het water beter vast. Gebruik hiervoor een bodemverbeteraar zoals compost. Deze zorgen tevens voor een goede basis voor je planten die vervolgens de grond bedekken en op warme dagen de grond minder snel laat uitdrogen.
 • Ook de dieren kunnen jouw hulp gebruiken. Lees hier onze tips.


Don'ts:

 • Geef geen water overdag: het grootste deel verdampt onmiddellijk door de hitte en opspattend water doet de bladeren verbranden.
 • Maai het gras (overdag) niet: een droge zomer laat jouw gazon er dor uitzien. Dit betekent echter niet dat het dood is. De wortel is sterk en blijft in leven. Zodra het regent, zullen de grassprieten weer snel groeien. Help een handje mee door het niet te kort en zeker niet overdag te maaien.
 • Hou kunstmeststoffen achterwege. Ze hebben de slechte eigenschap om vochtopname van planten te belemmeren.
 • Oogst groenten niet op het heetst van de dag. Bladeren en vruchten die hierdoor plots meer zonlicht krijgen, kunnen verbranden. 
 • Stel dieven uit tot na de hittegolf. Ook hier is de kans groot op verbranding, nl. brandknoppen.

Tips & tricks op lange termijn:

 • Gebruik minder tegels en kies voor waterdoorlatende bodembedekkers zoals beplanting, gazon en grind. Tegels houden regenwater tegen en voeren het rechtstreeks naar de riolering. Door te kiezen voor minder tegels vermindert de druk op de riolen en stroomt het water in de grond. Tracht niet meer dan 50% van je tuin te verharden. Hoe minder betegeling hoe beter!
 • Koppel de regenpijp aan een regenton of ondergronds waterreservoir en hergebruik het water tijdens periodes van droogte.
 • Plaats een afwateringsgoot in je terras en voer het water naar een gewenste plek in je tuin. Vandaar kan het water in de grond zakken.
 • Leg een grindkoffer aan. Dit is een gevulde kuil met grind waarin het water wordt opgevangen en langzaam aan in de bodem zakt. Kies grind met een minimaal formaat van 8-16mm. Voorkom dichtslibben door zand en bekleed de put met worteldoek. Plaats hem op een lager gelegen deel van de tuin en laat het water er naartoe stromen. Sluit eventueel je goot of regenpijp erop aan. Zorg bij extreme regenval dat het water weg kan naar een vijver, sloot of riool.
 • Combineer verharding met grote voegen en waterdoorlatende verharding. Kies bij het leggen van je tuinpad bijvoorbeeld voor stapstenen met grind of gazon. Zo beperk je het niet-waterdoorlaatbaar oppervlak en kan het regenwater in de grond.
 • Verwijder tegels langs de voorgevel voor beplanting en maak een groene muur met klimplanten. Plant bij een droge bodem de juiste planten. Kies voor soorten die relatief goed bestand zijn tegen warme en droge periodes en maak een prairietuin of zonneborder. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld vlinderstruik, lavendel, lampepoetsersgras en vingerhoedskruid. Anderzijds kan je bij natte gronden beplanting kiezen die goed bestand zijn tegen natte bodems zoals hortensia, vrouwenmantel en zilverkaars.
 • Naast het aanleggen van borders kan je de overige ruimtes opvullen met een vijver, gazon of een moestuintje. Zij houden geen warmte vast waardoor er op warme zonnige dagen ook minder hitte in de tuin blijft hangen.
 • Tot slot kan je bij een plat dak overwegen om een groendak te plaatsen. Groene daken nemen het regenwater op en helpen het afvoerwater naar het riool te verminderen. Dit kan de temperatuur in het (tuin)huis aanzienlijk doen dalen en ziet er bovendien mooi uit. Daarnaast helpt een groendak bij het afkoelen van steden op warme dagen en bieden ze een leefomgeving aan tal van insecten en vogels.

Kies voor waterdoorlatende verharding

#5683Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon