Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintip_20?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 23 januari 2022

Tuintip - Cydonia oblonga in bloei.

Ondanks het natte weer lopen de voorbereidende werken stilaan op hun einde. Al zorgt de overvloedige regen momenteel voor een weelderig tuin waarbij het gras snel groeit en we vaker moeten maaien. Maar gelukkig is het deze maand 'Maai Mei Niet' en laten we het gras even zijn eigen ding doen. Heel wat bloemen blijven door het frissere weer nog even weg en kijken net als ons uit naar die eerste zwoele zomerdagen. Dit in tegenstelling tot de eerste bloemenpracht die we vorig jaar reeds konden proeven. Of hoe de seizoenen kunnen verschillen. Vele taken herhalen zich nu: onkruid wieden, de gazonboorden proper maken en heel binnenkort, een eerste maal de hagen snoeien...

Het snoeien van hagen.

 • snoeien van hagenHet snoeien van Buxus gebeurt best na de ijsheiligen om geen vorstschade te krijgen op de vers geschoren twijgen. Bij het snoeien van Buxus wacht je best tot het een bewolkte dag is. Als je een Buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnselen vertonen. Buxushaagjes snoei je indien mogelijk best niet met een elektrische haagschaar. Bij het gebruik van een manuele heggenschaar spuit je de buxushaag eerst nat zodat deze nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit is beter voor uw armen en voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen. Hou rekening met schimmelziekten en ontsmet het snoeimateriaal.
 • Ook ligusterhagen kunt u best reeds voor de eerste maal snoeien. Deze hagen groeien nu zeer snel en verliezen daardoor ook vlug hun strakke haagvorm. De meeste bladdragende hagen zoals beuk, haagbeuk, lonicera, buxus, hulst, laurierkers,... kunnen in de tweede helft van mei voor de eerste maal worden gesnoeid.
 • Merk je dat je haag, door het koude voorjaar, nog maar pas mooi groen staat dan kan die eerste scheerbeurt zeker nog enkele weken worden uitgesteld. Dit vooral als de haag ook in het najaar van afgelopen jaar netjes werd geschoren.
 • Coniferen in haagvorm kunnen naar het eind van de maand ook hun eerste snoeibeurt krijgen. Taxus kunt u beter wat later in juni snoeien. Knip coniferen niet af tot op het kale hout want ze zullen niet meer uitlopen. Alleen bij Taxus is dat wel toegestaan.

De plantenborder

 • Het is nog niet te laat om lege plekken in de border op te vullen met allerlei nieuwe vaste planten en/of heesters. Alles wat je nu plant geef je de eerste weken best voldoende water zodat de planten goed kunnen doorwortelen en nog dit jaar de gewenste resultaten geven.
 • Ook zomerbloembollen kunnen nu nog op het nippertje de grond in!
 • Uitgebloeide tulpen in de bloemborder kunnen worden weggesneden, laat het loof rustig afsterven zodat de bol energie kan opnemen voor het volgende jaar.
 • Let steeds op voor slakken: plaats milieuvriendelijke slakkenvallen en vul ze met bier van hoge gisting. Controleer steeds op ziekten en plagen: het leliehaantje, de taxuskever, de beukenbladluis, de spinselmot en verschillende ander rupsensoorten.
 • Zaai nu een bloemenweide van één- en tweejarigen om insecten zoals hommels, bijen, vlinders en lieveheersbeestjes aan te trekken. Voorzie voor al deze nuttige insecten ook schuilgelegenheden en koop of bouw je eigen insectenhotel.

planten

Kuipplanten, perkgoed en eenjarigen

Eenjarigen en kuipplanten die niet tegen de nachtvorst kunnen, mogen pas vanaf 15
mei na de ijsheiligen naar buiten: Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius (13 mei), Sint Bonifatius (14 mei)
Opvullen van de bloembakken:

 • Als je een hangmand samenstelt, moet je met een stuk plastic of een schotel onderin zorgen dat er wat water in kan blijven staan. Dan verdroogt zo’n mand lang niet zo snel. Wens je minder vaak te moeten gieten, dan kun je de potgrond met watergelkristallen mengen. De kristallen absorberen tot 400 keren hun eigen gewicht aan water waardoor uw potgrond een veel grotere waterbuffer bezit voor uw planten. De kristallen geven het water terug af op het moment dat de planten dit nodig hebben waardoor ze tijdens warme, zonnige dagen veel langer fris blijven en minder gietbeurten nodig hebben. Ideaal voor kuipplanten, hanging baskets, potplanten,...
 • bloemen in bloembakZet de planten in een bloembak, in schalen, potten die onderaan voorzien zijn van enkele afwateringsopeningen. Zitten er onderin de bloembak geen gaten, dan boor je er best enkele. Leg een potscherf over het gat zodat de potgrond het gat niet verstropt. Tik de aangekochte plant voorzichtig uit zijn potje zodat de wortelkluit niet breekt en uit elkaar valt. Gebruik alleen goede, kiemvrije kwaliteitspotgrond. Deze werd zodanig samengesteld dat hij optimaal voldoet aan de bodemeisen van uw plant.
 • Bijmesten hoeft de maand niet te gebeuren daar er voldoende meststoffen in het potgrondmengsel verwerkt zijn. Duw de potgrond rond de wortels goed aan en geef na het inplanten rijkelijk water. Bij zonnig weer moet je van nu af aan je planten in potten en bakken iedere dag water geven. Koop ook bijhorende onderschotels voor uw potten en bloembakken. Geef water dan bij voorkeur in de onderschotels, via de openingen zullen de planten dan wel het water opzuigen dat ze nodig hebben.

De groententuin

 • Courgettes en pompoenen die reeds binnen zijn gezaaid kunnen nu eindelijk, na de ijsheiligen, op de gewenste plaats in de tuin worden geplant. Spit eens wat organisch materiaal door de grond want deze planten houden van heel veel vocht zijdens de groeiperiode. Zet ze 90 cm uit elkaar in alle richtingen zodat ze voldoende ruimte hebben om uit te groeien. Geef ze voldoende water tijdens de zomer en voorzie eventueel klimrekken voor kruipende en klimmende soorten om zo wat ruimte te besparen.
 • Zaai pronkbonen, sperziebonen en suikermaïs nu ter plaatse. Het vorstgevaar is nu geweken.
 • Bemest bessenstruiken en druivelaars indien je dit nog niet hebt gedaan! druivelaars

De vijver

Voeder de vissen met mate en verwijder regelmatig algen en los plantenmateriaal.
De waterlelie heeft nu bijna de eerste bladeren aan het oppervlak! Het is nog niet te laat om het waterplantenassortiment aan te vullen!...

#3900

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p