menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 30 mei 2024

Oost-Indische kers of Tropaeolum majus

Oost-Indische kersDe Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een rijkbloeiende, kruipende, eenjarige slingerplant met decoratieve bladeren.
Alle Tropaeolum hebben langgespoorde vijftallige bloemen maar wel in een grote verscheidenheid qua formaat, kleur en vorm. Ze zijn er zowel bossig als klimmend en je kan ze planten in bakken, potten, border, hangmand, kuipen,...

Oorsprong

De naam Tropaeolum komt van het Griekse tropaion wat trofee betekent. De Grieken hadden de gewoonte de helmen en schilden van hun overwonnen vijanden mee huiswaarts te nemen om ze daar aan een boom te hangen als trofee (tropion). Aangezien de gladde, grauwgroene bladeren lijken op een schild heeft Linnaeus dit plantengeslacht Tropaeolum genoemd verwijzend naar die toenmalige Griekse gewoonte.

De bladeren, bloemen en zaden zijn eetbaar. De bladeren kunnen ingezouten worden en de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd. Vooral de bloemen worden als garnering in salades gebruikt.

Als lokplant

De Oost-Indische kers trekt bladluizen aan, waardoor deze plant goed ingezet kan worden om de luizen weg te houden van groenten, fruitbomen of andere planten. De plant is ook een lokker van koolwitjes die deze plant dan boven koolgewassen verkiezen om er hun eitjes op af te zetten waardoor de kolen in de moestuin minder last van rupsen ondervinden. Het is dan ook aangeraden om Oost-Indische kers aan te planten in de buurt van uw koolgewassen.

Als weringsplant

Anderzijds houdt Oostindische kers kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) op afstand. Dat is dan terug ideaal voor tuinliefhebbers die dit ongedierte uit hun kas / serre willen weren om zo hun tomatenplanten en andere gewassen hiervoor te behoeden.

Zaai de zaden op een zonnige plek en dat vanaf de maand mei. Indien je hoge rankende cultivars zaait, zaai deze dan bij voorkeur langs een afrastering, hekwerk,... zodat ze zo omhoog kunnen klimmen. Zo kun je de composthoop of dergelijke makkelijk camoufleren met een groene en bloemrijke afrasteringswand.

Een andere leuke beplantingswijze is het planten van Oostindische kers in een ronde houten kuip. Plaats in het midden van de kuip een bamboestok. Bevestig aan de top van de bamboestok touwtjes naar de rand van de kuip. Deze kunnen dan dienen als leidraad voor de Oostindische kers die de touwen gebruikt om naar boven te klimmen. Zo bekom je een mooie bloemenwigwam die al snel dicht groeit en een blikvanger is op elke patio of terras.
Je kan Oost-Indische kers ook binnenshuis zaaien, maar je mag ze pas buiten planten na de laatste nachtvorst zoals alle eenjarige planten. Ze groeien zeer snel en hoeven geen voedingsrijke bodem, maar gedijen zelfs op schrale gronden


Latijnse naam : Tropaeolum majus vroeger Nasturtium
Nederlandse naam : Oostindische kers / Capucien
Familie : Tropaeolaceae (klimkersfamilie)
Herkomst : Mexico en Zuid-Amerika
Bloeikleur : geel, oranje, rood
Bloeimaand : juni, juli, augustus, september, oktober
Bladkleur : Groen
Hoogte : lage soorten: 30 - 40 cm
rankende soorten: 1,5 m - 2 m
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Niet winterhard
Standplaats : Zonnig, halfschaduw
Soort gewas : Eenjarige plant
Speciale kenmerken : Snijbloem
Kuid
Klimplant
Bodembedekker
Bijen aantrekken
Habitat : Normale bodem
 

Oostindische kers / Capucien in op tuinwinkel.be


#3360Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon