menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 30 mei 2024

Brugmansia of engelentrompet

Brugmansia daturaDe Brugmansia is familie van de nachtschadigen. Elk deel van de plant is giftig,…bladeren, steel, bloemen. Veel mensen verwarren de Brugmansia echter met de Datura. De Datura of de doornappel wordt als eenjarige gezaaid en bloeit met rechtopstaande paarse, witte,… bloemen.  De zaaddozen zijn stekelig en hebben de vorm van een bolster (doornappel).

Engelentrompet of Brugmansia daarentegen is een kuipplant die vorstvrij  wordt overwinterd. Het is een kuipplant die je makkelijk kan kweken door ze te vermeerderen via stek. De engelentrompet bloeit met hangende bloemen op nieuwe scheuten die frisgroen zijn. Brugmansia's vormen ook geen stekelige bolsters met zaden maar langwerpige zaaddozen maar ook niet zo frequent.

Er zijn vele soorten onder de Brugmansia’s met gele, witte, rode, oranje, dubbele,… bloemen. Er zijn er zelfs met bonte bladeren.

Vermeerderen Brugmansia:

Wanneer je Brugmansia snoeit kan er stekmateriaal genomen worden. Dit doe je door de houtige delen met eventueel blad in een potje met water. Ze wortelen al heel vlug en daarna kan je ze oppotten. Dit wordt het meest gedaan met soorten die bonte bladeren hebben zoals hierboven, omdat wanneer je ze in zaai- en stekgrond steekt met blad ze niet of nauwelijks wortelen. De bladeren van bonte soorten doen al minder aan fotosynthese doordat de bladeren niet volledig groen zijn. Bij de soorten Brugmansia met volledig groen blad mag je ook jonge scheuten nemen en in zaai- en stekgrond steken. Een plastiek kapje erover en het wortelen kan beginnen.

Verzorging Brugmansia:

Brugmansia’s hebben in de zomer enorm veel water nodig bij heel warm weer zelfs meerdere keren per dag. Soms wel een emmer per dag, doordat de grote bladeren veel verdampen. Eén keer per week voedsel geven is noodzakelijk wanneer je een gezonde welgroeiende plant wilt. Voedsel zorgt ervoor dat de bladeren groen blijven en niet vergelen of afvallen.
Water geven hoeft niet als je de planten uitplant in de volle grond. De eerste weken na het uitplanten moet je zoals bij alle nieuwe aanplantingen uiteraard wel water geven bij droog of warm weer. Na enkele weken zullen de haarworteltjes zijn ingeworteld in de tuingrond en zodoende zelf kunnen instaan voor de waterbehoefte.

De overwintering als kuipplant:

Engelentrompet verdraagt geen temperaturen onder het vriespunt en moet dus vorstvrij overwinterd worden. Dit kan je in een vorstvrije serre of veranda doen, maar wie dit niet heeft kan ze ook op zolder, een kelder of in een kamer plaatsen.

In de winterperiode, tijdens de rust van de planten moet er nauwelijks water gegeven worden. Niet dat de plant kurkdroog moet staan maar 1 keer per maand vochtig maken is voldoende. Licht hebben ze niet nodig omdat er geen bladeren aan de plant hangen.

In het voorjaar kan de plant stilaan lichter en warmer gezet worden. Beetje bij beetje kan er water gegeven worden. Het best wordt de plant ook nog eens verpot zodat deze nieuw voedsel krijgt om de scheuten te laten schieten.

Bekijk ook de foto's en uitleg over Brugmansia op onze online plantengids

#594Angelo Dorny

Auteur: Angelo Dorny

Terug naar boven icoon