Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/het_juiste_vogelvoer_in_verschillende_smaken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 27 januari 2022

Het juiste vogelvoer in verschillende smaken

Er bestaan veel verschillende soorten vogelvoeder, maar wat is nu het juiste voeder voor welke vogels? 

Tuinvogels zijn op in twee groepen op te delen wat betreft hun eetpatroon: graan-en zadeneters en zachtvoereters.
Bij beide soorten geldt dat gekruide en gezouten gerechten niet geschikt zijn als voedsel. Zelfs brood wordt afgeraden omdat het opzwelt in de maag van de vogels.

Zachtvoederetende vogels zoeken hun voedsel het liefst op de grond. Voorbeelden hiervan zijn roodborstjes, stern, winterkoninkje, merels, spreeuwen,... Ze eten het liefst dierlijk voeder of soms ook zeer fijne zaden. Extra voer voor deze vogels kunnen bestaan uit havermout, papaver, zemelen, rozijnen en fruit.

soorten vogelvoeder

In principe kunnen conventionele voedermengsels nauwelijks voldoen aan de uiteenlopende eisen van tuinvogels. De verscheidenheid aan voedselbronnen van een natuurlijke habitat kan niet worden bereikt door een voedingsmengsel. Niettemin is het mogelijk om voedermengsels samen te stellen die gemakkelijk worden geaccepteerd door een grotere groep vogels tijdens de wintermaanden.

Zadenmengelingen

Zadenmengelingenbestaan kant en klaar en bestaan in zeer veel verschillende mengsels. Afhankelijk van het type vogel zijn de zaden groter of vetter. De meest voorkomende zaden in zo'n mengeling zijn kanariezaad, gepelde haver, kempzaad, lijnzaad, koolzaad, parkietenzaad, blauwmaanzaad en gestreepte zonnebloempitten. 
Probeer bij het aanbieden van deze zaden ervoor te zorgen dat het voeder niet kan bevuild worden door de vogels hun uitwerpselen. Dit is een bron van bacteriën en ziekten. Daarom is het ook aangeraden om steeds een kleine hoeveelheid klaar te leggen en dagelijks bij te vullen.

Vetbollen

Vetbollen of mezenbollen zijn wellicht de meest gekende soort vogelvoeder voor tuinvogels. Ze zijn goedkoop en kunnen overal opgehangen worden. De vogels kennen en lusten ze graag, al zijn er verschillende kwaliteiten (en dus ook prijzen) beschikbaar in de handel.

Vetblokken

Vetblokken zijn vullingen die in vetblokhouders passen. Ze bestaan uit verschillende soorten granen, maar er zijn er ook met fruit, insecten, ...
Vetbollen kan je ook gemakkelijk zelf maken. Gebruik daarvoor frituurvet en evenveel zaadmengsel. Gebruik echter geen kippenvoeders, want de granen en zaden daarvan zijn te hard en te groot. Het frituurvet moet uiteraard ongebruikt zijn en zonder additieven (zoals zouten).
Smelt het vet in een pan en maar zorgt ervoor dat het niet te heet wordt (anders verbrand je de zaden).
Voeg al roerend de zadenmengeling toe en laat wat afkoelen. Eenmaal het vet begint te stollen giet je dat in een vorm. Dat kan een blikje zijn, glas, halve kokosnoot, ... maar steeds iets wat schuin afloopt naar beneden. Anders krijg je het gestold product er niet meer uit.

Pindakaas

Pindakaas voor vogels zijn speciaal ontwikkelende pindakazen, die er net zo uitzien en ruiken zoals degene die voor menselijke consumptie zijn gemaakt. Maar wissel niet om! In gewone pindakaas zit te veel zout wat slecht is voor vogels. Gebruik dus altijd pindakaas speciaal voor vogels om te gebruiken als vogelvoeder. 
Meesjes zijn verzot op deze lekkernij. Let er ook op dat de pot niet in de volle zon hangt.

#5475

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies