menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 17 juni 2024

Eetbaar groen voor beginners

bosbessen in het wild

Om een gezond en lekker gerechtje op tafel te toveren, trekken we maar al te graag naar de supermarkt. Opzoek naar verse groenten en fruit, geïmporteerd uit verre landen. Toch hoeven we het niet zo ver te zoeken en vinden we gratis in onze natuur heel wat smaakmakers en vruchten, klaar om te eten. Je vindt ze van nature terug in onze bossen, velden en zelfs in onze achtertuinen. Stap eens door je achterdeur naar buiten en ga op ontdekkingstocht door je tuin. Want vele wilde kruiden die we kennen onder de naam "onkruid", kunnen we lekker in gerechtjes verwerken. Lees hier hoe je veilig kan plukken en waarop je moet letten.

Groen plukken voor beginners

  • Eetbare daslook bladerenWeet wat je plukt! Heb je twijfels of iets eetbaar is of niet, laat het dan staan. Paddenstoelen en bessen kunnen heel giftig zijn. Sommige eetbare soorten zijn moeilijk te onderscheiden van giftige soorten, waardoor er jaarlijks mensen ziek worden na het eten ervan. Laat ze dus met rust wanneer je er geen kennis van hebt. Ook kunnen planten bepaalde plantdelen hebben die giftig zijn, zoals de bladeren, maar niet de bessen. Een determinatieboekje op zak kan hiervoor een handige natuurgids zijn.
  • Respecteer de natuur. Vertrappel geen omliggende planten en pluk niet meer dan nodig is. Laat de gehele plant met wortel staan, tenzij je de wortel gebruikt.
  • Pas op waar je plukt. Op heel wat openbare plaatsen geldt er een verbodsbepaling of is de toestemming vereist van de eigenaar. Controleer de wetgeving van deze openbare plaatsen steeds voor je gaat plukken. Plaatsen langs een pad of wandelweg waar mensen hun hond uitlaten, pluk je best niet of hoog genoeg. Honden en ander wild plassen op laag hangende vruchten en plantdelen waardoor deze niet meer eetbaar zijn. Vergeet noten en bessen voor gebruik niet te spoelen. De vruchten kunnen namelijk eitjes of kleine insecten bevatten. Bloemen hoef je niet te spoelen. Zij verliezen hun stuifmeel.
  • Pluk niet op privéterrein. Tenzij je de toestemming hebt van de eigenaar kan je niet zo maar wild groen verzamelen op privéterreinen. Dit geldt ook voor private boomgaarden.


Een kopje thee uit eigen tuin

Bij sommige planten kan een groot deel van de plant verwerkt worden in eten. Denk maar aan het blad in salade of als extra kruiding, de wortel als smaakmaker of in de puree, de bloemen als versiering en de vruchten in siroop of confituur. Ook het sap uit de stam of het blad kunnen we in verschillende toepassingen gaan verwerken. Zo kan je het hele jaar door genieten van verse kruidenthee.

Citroenmelisse kruidenthee

Verse citroenmelissetheeBenodigdheden:

  • 1 theekan
  • kokend water
  • per kop 1 tl vers geplukte citroenmelisse
  • zeef
  • opties: zoetmaker (honing)

Stop de verse citroenmelisse in de theekan en giet het kokend water erover heen. Laat naar gelang de smaak even trekken en schenk uit. Wil je geen bladeren in je tas hebben, zeef dan eerst de kruidenthee. Voeg eventueel wat zoetstof toe om op smaak te brengen. Smakelijk!


Lees hier tweemaandelijks wat je in de tuin kan plukken!

#5786Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon