menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 mei 2024

De ene spade is de andere niet.

Een schop is in eerste instantie uitgevonden voor het verzetten van een grote hoeveelheid los materiaal zoals grond, zandcement, grind of zand. Een tuinklus waarvoor onze veelzijdige spade alles behalve geschikt is. De spade is nochtans een zeer handig tuingereedschap waar je de kanten mooi recht mee afsteekt, de groenttuin mee omstip, wortels en stenen mee bovenhaalt en harde stukken grond, turf of klei mee fijnmaakt.

De spade heeft doorgaans een rechthoekig geslepen blad met schouder strips, een relatief korte steel met een T, D of YD – handgreep die in het beste en meest kwalitatieve geval vanuit de steel ontspruit. Het blad is doorgaans met lange veren tot halverwege de steel bevestigd. Op werkmateriaal geldt de vuitregel: gierigheid bedriegt de wijsheid, op een spade wordt dus niet bespaard. Een spade, zijn geld waard, is gewalst uit staal van hoge kwaliteit, ook het huis of de veren worden in één beweging meegewalst. Een steel en kwalitatief essenhout is doorgaans de norm als zijn er modellen bekend met stelen in staal of glasvezel, onbreekbaar maar daarom niet altijd beter naar gewicht, trillingen en gebruiksgemak toe.

De ene spade is de andere niet.

De klassieke spade

Deze vind je in allerlei prijsklassen. Dit is de spade voor het spitten van de moestuin en weegt gemiddeld zo'n 2 tot 2,5 kg. De lengte van het blad in koolstofstaal is vaak één derde langer dan de breedte en dit gemiddeld circa 27 cm x 18 cm. Er zijn zwaardere modellen voor het zware werk of beter voor zwaardere grond en lichte of standaard spaden voor een lichte of zachte bodem. De duurste maar ook kwalitatiefste modellen hebben vaak een blad in roestvast staal of RVS.

De boomspade

Het blad van deze spade is vaak lang en smal en wordt gebruikt voor het graven van geulen rond struiken en bomen om deze met een grote kluit te verplaatsen. De scherpe, smalle spaderand doorsnijdt de haarwortels van de planten met het grootste gemak. Het is een stevige uitvoering waarmee wordt gegraven, gewrikt en gehakt. Ook hier koop je best een model met een blad in gewalst koolstofstaal. Een schacht in glasvezel kan hier een mooie extra zijn! Een boomspade weegt met gemak meer dan 3 kg.


De borderspade

De borderspade is niets anders dan een kleinere en bovendien lichtere versie van een klassieke spade. Ze weegt doorgaans minder dan 2 kg en de maximale lengte van het blad is ca. 23 cm. De scherpe onderzijde van het blad is vaak afgerond voor het afboorden van gazons en plantenborders.

De stropersspade

Deze is vaak klein en licht en werd vroeger vaak gebruikt voor het uitgraven van konijnenpijpen waaruit de benaming 'konijnenspade' ontstond. Het blad heeft een afgeronde snede en is lang en smal, uitermate geschikt voor het verplanten van jonge en overblijvende gewassen. Tegenwoordig heb je een mooie reeks kwalitatieve kleine plantspaden het blad is circa 24 cm x 9 cm.

Boorspade, kabelspade en kabelboren

Deze spaden hebben allen hetzelfde doel. Namelijk het graven van diepe geulen of kabelgoten. Ze zijn dus voorzien van een lang, smal en bovendien scherp blad tot vaak 60 cm. Sommige bladen zijn slechts 10 cm breed voor het verwijderen van losse grond uit gaten die vooraf gemaakt zijn door een palenboor. Met die functie in het achtehoofd is het blad vaak licht hellend, de opstapstrip is vaak afwezig.

Er zijn dus tal van soorten en vormen tussen de spaden alsook uitvoeringen in verschillende materialen. Spaden voor gravers, voor spitters, voor planters en voor grondwerkers. Natuurlijk ook speciale modellen voor dames en soms zelfs lokale modellen per gemeente, verkrijgbaar in de plaatselijke speciaalzaak! Voor ieder wat wils dus...maak in elk geval de juiste keuze, voor de juiste prijs – kwaliteit.

Terug naar boven icoon