menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Het ene ontwerp is het andere niet, tuinplannen!

Tuinplannen maken is een leuke, creatieve en ontspannende bezigheid. Je kan heel ver gaan in de ideeën en de creativiteit maar hou er rekening mee dat je dan snel tegen een heel hoog prijskaartje aankijkt. Zo kreeg ik onlangs carte blanche om een deel van een gazon – circa 150 m² – in een gezellig beplante tuinhoek te transformeren waarin één of meerdere terrassen mochten worden geïntegreerd, dit rekening houdend met de oriëntatie en de verschillende 'zonmomenten' in de dag. Het gazon behoorde toe aan verschillende woningen binnen één familie dus ook een beetje privacy was min of meer gewenst. In de beplanting een beleving per seizoen en voldoende wintergroene structuur, ook siergrassen stonden hoog op de lijst.

Het betreft een moderne woning in geblokte vormen met veel glas, een antraciete gevelsteen gecombineerd met oversteken die zijn afgewerkt in padouk, een gekende hardhoutsoort.
Een eerste ontwerp ging het vooraf ongekende budget ruimschoots te boven en was 'een ode aan de zitplaatsen'. Het overmoedige idee ontstond uit de gedachte om voor elk moment van de dag een andere zitplaats te creëren. Een ontbijtterras in de ochtendzon, een dieper gelegen lig – en zitzone - een zitput in hardhout - voor het opvangen van de middagzon en een terras – uitloper van de secundaire petanquebaan – waar je de dag door, en vooral ook in de avond van de zon kan genieten.

tuinplannen maken - tuinontwerpEen leuk idee...maar vooral veel verharding die een arbeidsintensieve ingreep vraagt. Bovendien, als resultaat, een verzameling van terrassen waarvan er in realiteit en volgens het leefpatroon van de klant waarschijnlijk slechts één zal worden gebruikt.

De beplanting bestaat deels uit structureel groen; een lage taxushaag omkadert het geheel. In wolken geschoren, zonminnende massieven van schijnhulst zorgt voor de geweldige geur van voorjaarsbloesem. In de overige zones komt een combinatie van siergrassen en hoogbloeiende vaste planten zoals bijvoorbeeld ijzerhard. Een pollenvormend bamboemassief - Fargesia soorten - zorgt samen met de grassen voor de nodige beweging in de beplanting. Ook dit massief zorgt voor een groenblijvend buffer in de wintermaanden.

Nu ja, het budget feilloos overschreden, minstens twee overbodige zitzones en een bespreking met de klant later wordt de te ontwerpen zone opnieuw aangepakt. Het principe van de beplanting blijft gelijk. Het structureel wintergroen, de siergrassen en de vaste planten zullen het geheel in elk seizoen aantrekkelijk maken, enkel de vormgeving in voorstel twee zal enigszins worden gewijzigd.

een ontwerp voor de tuin

Er wordt gekozen om de zitzone die het overgrote deel van de dag door de zon wordt verwarmd te behouden, anders vorm te geven en bereikbaar te maken door middel van grote staptegels die deels in de beplanting zullen worden opgenomen waardoor hun oppervlakte zal verkleinen. De tegels maken een verrassende rondgang door de siergrassenzone om de beleving van het geheel te optimaliseren. De rondgang gaat van staptegels over in een looppad in hetzelfde materiaal dat even doorloopt tot net over de terrasgrens. Voor het terras kan dan een ander materiaal worden gebruikt. Brede open voegen met een bodembedekker – goudaardbei of kruiptijm – breken het grote oppervlak van circa 30 m².

Een budget voor dit geheel is volledig afhankelijk van de keuze van de materialen. In eerste optie wordt alles in beton uitgevoerd. Grote ruwe betontegels, zorgen voor de rondgang. Het terras wordt aangelegd in gepolijste gladde betonplaten. Voor beide betontypes kiezen we een verschillende doch matchende kleurtint. Het gebruik van natuursteen of een terras in padouk – zoals de gevelbekleding – zal de prijs natuurlijk opnieuw de hoogte in jagen...uiteraard is alles mogelijk!

Terug naar boven icoon