menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

De beste bodembedekkers

welke soort bodembedekker kiezenIn principe bedekken alle planten min of meer de bodem, maar alleen diegene die echt territoriaal zijn en hardnekkig hun dicht bladerdek spreiden, mogen zich bodembedekker noemen. Echte plantrekkers moeten het ook zijn, die geen duimbreed wijken van de plaats die ze minutieus veroverd hebben, zelfs niet voor het meest hardnekkige onkruid.

De familie van de ooievaarsbek (Geranium)

is ontzettend groot, en er zitten geweldige  bodembedekkers tussen. Kies voor soorten die niet te hoog worden en mooi breed uitgroeien zoals Geranium dalmaticum, Geranium macrorrhizum of Geranium sanguineum. Uitstekende en mooie bodembedekkende cultivars zijn ‘Ballerina’, ‘Rozanne’, ‘Orion’ of An Folkard’. Geraniums kan je op zowat elke plek in je tuin kwijt, of er nu zon of (half)schaduw is.

De elfenbloem (Epimedium)

bloeit sprookjesachtig mooi, in bijzondere tinten geel tot roomwit, en al heel vroeg in de lente, begin maart. De elfachtige bloempjes wiebelen dan boven een prachtig blad, dat vaak getekend is met fascinerende marmerachtige lijnen. Epimedium is ijzersterk en kan heel oud worden, zeker op een humusrijk plekje. Knip vlak voor de bloei het oude blad weg; de bloemen zullen veel meer tot hun recht komen. Elfenbloemen zijn superbodembedekkers voor de schaduw.

Longkruid (Pulmonaria)

is een erg dankbaar plantje met mooie blauwe bloemen die in de lente druk bezocht worden door hommels. Typisch is het wit gevlekt blad waarmee het ook na de bloei decoratief blijft. Het groeit zo'n halve meter breed maar zaait zich ook graag wat uit. Je hebt ook witte ('Sissinghurst White'); ‘Margery Fish’ bloeit roze, met veel wit in het blad. Combineer met het Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla), met wolken vol witte of lichtblauwe bloemen en prachtig hartvormig blad.

Bodembeddkers ooievaarsbek, elfenbloem en longkruid

Smeerwortel (Symphytum)

ken je van in de berm of de bosrand. Het is een snelle groeier die onkruiden in z'n buurt geen kans geeft, vroeg bloeit en erg geliefd is bij hommels. Je maakt er ook een excellente plantenthee van, vol mineralen en vitaminen. Symphytum grandiflorum staat erg mooi in combinatie met mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas).

Bosaardbeien (Fragaria vesca)

bewijzen een grote dienst als bodembedekker. De bovengrondse uitlopers zijn wat aan de invasieve kant maar je kan ze wel op elke plek kwijt. Vind je die uitlopers te veel van het goede, dan kan je het surrogaat Waldsteinia aanplanten, met gele bloemen, al mis je dan die superlekkere bosaardbeitjes.

beste bodembedekkers smeerwortel, hosta, hondsdraf en bosaardbeien

Hosta's

zijn ideale planten voor een rand; hun grote bladeren zorgen er probleemloos voor dat de plek onkruidvrij blijft. In een natte tuin moet je de slakken in de gaten houden, of cultivars planten met dikke, stugge bladeren, die de slakken links laten liggen, zoals ‘Loyalist’, ‘Olympic Sunrise’, ‘Paradigm’ of de prachtige wit gevlekte ‘Revolution’.


Hondsdraf (Glechoma hederacea)

groeit op vrijwel alle grondsoorten, maar het komt in de natuur vooral voor op schaduwrijke plekken, waar het in de lente uitbundig en vrolijk bloeit. Het mag dan voor velen een onkruid lijken, toch is het een perfect inzetbare en mooie bodembedekker zonder omkijken. Net als die andere inheemse, de gevlekte dovenetel (Lamium maculatum); de cultivar ‘Beacon Silver’ is een juweeltje.

Aan de rand van een pad blijft Alchemilla mollis nog altijd een erg dankbare en sierlijke bodembedekker. Houd je het liever heel laag, plant dan toefjes Onze-Lieve-Vrouw bedstro (Gallium odoratum). Kijk zeker ook eens bij de rozen – er zijn prachtige bodembedekkende rozen – en de eenjarigen. Een dicht gezaaide bloemenmix zal al een pak onkruid onderdrukken. Vermijd ‘saaie’ bodembedekkers als klimop of Pachysandra; er zijn zoveel mooiere, bloeiende alternatieven.

#5028Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon