menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 juni 2024

Vijverkalender: de vijver in december

De vijver heeft in de wintermaanden minder aandacht nodig. De plantengroei is gestopt en de vissen zijn minder actief geworden. Om deze periode te overleven zwemmen de vissen naar de bodem van de vijver, waar het water warmer is dan bovenin. Daar houden ze zich stil tot in het voorjaar.

Belangrijke vijverklussen in de winter

  • Bevrozen wateroppervlakVoorkomen dat de vijver dichtvriest. Plaats een ijsvrijhouder, luchtstenen of een luchtpomp om een deel van het vijveroppervlak open te houden. Het water blijft op deze plaatsen in beweging waardoor het geen kans krijgt om dicht te vriezen. Let erop dat luchtpompen de onderste laag van de vijver niet verstoren. Zo blijft het water op de bodem lekker warm.
  • Het dagelijks controleren van de ijsvrijhouder en luchtpomp. Dit is van belang tijdens aanhoudende vriestemperaturen waarbij het wateroppervlak niet tijdig kan ontdooien.
  • Heb je de vijverpomp nog niet uit het water gehaald, dan moet ze er deze maand zeker uit. Geef de pomp een goede onderhoudsbeurt zoals het ontkalken van de rotor en het aanbrengen van een smeermiddel. Gebruik hiervoor geen smeerolie. Berg de pomp droog op tot in de lente.
  • Heb je het vijvernet  nog niet verwijdert, dan is het ook deze maand tijd om dit te doen. Ook het net tegen bladafval mag weg eens de bomen kaal zijn en de tuin bladvrij is.

En niet vergeten...

Voer de vissen met mate. Doe dit met een licht verteerbaar wintervoer tot zo lang de vissen nog komen eten.

  • Ben je de vijver ijsvrij vergeten houden en is het oppervlak dichtgevroren? Sla het ijs dan niet kapot! De slag op het ijs kan een zware impact hebben op het vijverleven. De hevige trillingen zorgen ervoor dat vissen, kikkers en andere onderwater amfibieën schrikken, met een dodelijke afloop tot gevolg. Gebruik in de plaats van een hamer of stok, een hete kookpot en plaats hem op het ijs. Laat hem geleidelijk aan zakken door het ijs totdat er een opening ontstaat. 
  • Een sneeuwlaag op de vijver kan geen kwaad. De sneeuw werkt als isolerende laag tegen de vrieskou. Zorg enkel voor wat zonlicht wanneer de sneeuw er een aantal dagen blijft op liggen, door de sneeuw te verwijderen. 
  • Controleer dagelijks de toestand van de vissen. Kijk of ze rustig op de bodem zwemmen of liggen..
  • Als laatste wanneer alles oké lijkt, laat je de vijver rustig zijn gangetje gaan tot in het voorjaar.

Bevrozen vijver

#5819Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon