menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Een stekende huisvlieg

De huisvlieg is dit seizoen alomtegenwoordig. Op irritante wijze komen ze de woning of het bureau binnen en vliegen je ze rond de oren. Ze zijn overal en bij velen, wat zeg ik, de meesten zeer ongeliefd. Een ongewenste gast en sommigen onder hen beginnen nu ook nog vervelend te bijten!

huisvlieg (Musca domestica)
huisvlieg (Musca domestica)
stalvlieg (Stomoxys calcitrans)
stalvlieg (Stomoxys calcitrans)

Nu heeft de huisvlieg een heel courante aanverwant die we de stalvlieg (Stomoxys calcitrans) hebben gedoopt en je raadt het al… het is niet de huisvlieg die vervelend bijt maar het is de stalvlieg die nu en dan flink uithaalt met zijn naar voren stekende palpen. De stalvlieg steekt voornamelijk vee waarbij ze bloed zuigt maar gaat dus ook, tot vervelens toe, mensen te lijf. Ze steken dan vooral in de benen. Geen nood, een stalvlieg in jouw huis hoeft niet perse te betekenen dat jouw huis een stal is.


Musca domesticaDe huisvlieg (Musca domestica) heeft dus geen stekende monddelen en bijt bijgevolg niet. Het is met voorsprong het bekendste insect door zijn, op de polen na, wereldwijde voorkomen. Haar monddelen zijn in tegenstelling tot de stalvlieg intrekbaar en huisvliegen zijn duidelijk te herkennen aan de drie donkere lengtestrepen op de bovenzijde van het borststuk. Ze bereiken een lengte van ca.  6 tot 8 mm en de mannetjes blijven gemiddeld wat kleiner dan de vrouwtjes. Het zijn typische cultuurvolgers die steeds in de buurt van mensen en dieren te vinden zijn. Andere cultuurvolgers zijn bijvoorbeeld ratten en muizen! Hun larven worden in de buurt van afval en dieren teruggevonden, dit vaak in grote getale.

maden van huisvliegen

Hun levencyclus kent verschillende fasen: ei, larve, pop en imago. De ontwikkeling gaat zeer snel. De eieren, die gelegd worden in dode dieren afval compost of mest, worden reeds na 12 tot 36 u larven. Twee vervellingen later verpoppen deze afvalopruimers zich tot een inactief stadium, de pop. Deze ontwikkelt zich bij optimale omstandigheden in drie dagen tot een imago of volwassen vlieg. Gemiddeld is de vlieg op 14 dagen volwassen waarna ze slechts 16 tot 24 dagen leeft.

Het zijn alleseters die zich zowel met dierlijk als plantaardig voedsel voeden. Ze kunnen geen voedsel verkleinen maar zuigen het op door er zelf speeksel aan toe te voegen. Ze worden aangetrokken door het zweet van zoogdieren die voor hen heel wat mineralen bevat.



Terug naar boven icoon