menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 april 2024

Tijgermug opnieuw actief: bestrijden of weren

De tijgermug is terug in ons land

Tijgermug of Aedes albopictusDe eerste muggen waren dit jaar vroeg aanwezig. Door de warme maar vochtige weersomstandigheden in maart en april, waren de muggenlarven al vroeg actief. Ze hadden de kans om zich in allerlei waters en open regentonnen te ontwikkelen tot volwassen muggen. Opvallend zijn de zwart-wit gestreepte exemplaren die oorspronkelijk niet inheems zijn in deze regio. Deze exotische soort, bekend als de tijgermug, heeft zich als gevolg van de klimaatverandering de laatste jaren verder verspreid in onze contreien, en brengt ziektes zoals dengue, gele koorts en Zika met zich mee.

In vergelijking met de 'gewone' mug is de tijgermug 5 tot 6 millimeter kleiner. De tijgermug is steeds op jacht, het maakt niet uit of het 's avonds of overdag is. Ze kenmerken zich door mensen aan te vallen met pijnlijke en jeukende muggenbeten. De beet van deze mug is niet giftig maar wel heel pijnlijk. Van zodra de mug zich vastbijt, is er een pijnlijke steek te voelen. Het liefst zijn ze actief tussen 6 en 10 uur 's morgens en 16 en 22 uur 's avonds. Net zoals bij alle muggensoorten, zijn het de vrouwtjes die op zoek gaan naar bloed. Vaak hoor je ze niet aankomen omdat ze niet het typische muggengeluid maken. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende zzzzzzoemende muggen die je 's nachts uit je slaap houden.

Volgens onderzoek blijkt dat muggen afkomen op lichaamsgeuren en uitgeademde koolstofdioxide. Ook voelen ze zich meer aangetrokken tot mensen met bloedgroep O dan mensen met bloedgroep A, B of AB. Op basis van de uitgeademde lucht, kunnen muggen mensen opsporen vanaf 30 meter ver. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe beter ze de geuren waarnemen. In de buurt van vijvers en bossen waar de luchtvochtigheid hoger is, heb je dan ook meer kans om ze tegen te komen. Wanneer de aanhoudende droogte blijft duren, bestaat de kans dat ze deze zomer te weinig waterplaatsen vinden om te broeden. Wordt het toch een vochtige zomer, dan hebben we tegen oktober zes generaties aan muggen gekend. Deze extreem droge periode heeft dan toch zijn voordelen.

Voorkomen is beter dan krabben

Muggen weren tijdens het slapenDoor het ophangen van een muskietennet of klamboe kunnen de muggen niet komen steken, maar je zal ze gedurende de nacht wel in het rond horen vliegen. Een andere methode om muggen te weren is het plaatsen van ventilatoren. Aangezien muggen vrij licht zijn, vermijden ze luchtstromen. Uiteraard is het ook niet ideaal een ventilator naast je  bed te plaatsen aangezien deze ook wel wat lawaai maakt die je uit je slaap kan houden.

Muggen kun je uit de buurt houden door ze op het verkeerde (geur)spoor te zetten. Ze gebruiken hun reukorganen om geuren waar te nemen, maar die kun je in de war brengen door gebruik te maken van producten die citroengeur verspreiden. Allerlei producten waarin citronella zit zoals geurkaarsen komen in aanmerking. Muggenmelk op basis van DEET waarin een citrusplantenextract zit, werkt hierbij zeer goed. Deze geur zorgt er dan ook voor dat de muggen je niet meer kunnen waarnemen.
Op tafel of in de openlucht kunnen ook citronellakaarsen gebruikt worden. Deze kaarsen geven een gezellige sfeer en houden nog eens alle vliegende insecten op een afstand.
Muggengeurspiralen worden ook gebruikt om muggen op een afstand te houden. Deze aangenaam ruikende citronella geurspiralen worden enkele seconden gebrand waarna ze uitgeblazen worden. Daarna smeult de spiraal verder en verspreidt deze een continue stroom van insectverdrijvende onopvallende rook. Deze geurspiralen zijn ontwikkeld om buitenshuis te gebruiken, om ’s avonds een muggenvrij terras te hebben. Voor buitenshuis bestaan er ook muggenweringssprays die je terras gedurende 5 à 8 uur muggenvrij houden. Een avondje op het terras zonder vervelende muggen om de oren, is dan geen probleem meer.
Etherische olie
van citroengeranium, citroenmelisse, eucalyptus, pepermunt, ceder of lavendel via een olieverdamper in het huis laten verspreiden, helpt vlug en doeltreffend als je er op een verstandige manier mee omspringt. Als je er teveel van gebruikt, zal de geur je vlug irriteren.

Een muggenjager die ultrasone geluiden van de mannetjesmug uitzendt zorgt ervoor dat de stekende vrouwelijke muggen die reeds bevrucht werden uit de buurt blijven.

Bovendien dragen veel planten bij aan het afweren van muggen. De geur van tomatenplanten en lavendel op je terras kan bijvoorbeeld muggen afschrikken om uit de buurt te blijven. Ideaal is dus een plaatsje aan de achterdeur of het raam. Daarnaast kan het ook helpen om geen douchegels te gebruiken met bloemengeuren (tenzij lavendel) en te kiezen voor kokosnootgeur, waar muggen ook een sterke afkeur voor hebben. Meer mugwerende plantentips kan je hier ontdekken.

Muggen bestrijden

Tips om muggen te weren in huis en tuinWil je slapeloze nachten vermijden, dan kan dat door de muggen te doden.

Er bestaan uiteraard sprays tegen muggen en andere vliegende insecten. Gebruik bij voorkeur een biologische spray  op basis van pyrethrum, een plantaardige insecticide!

Je kunt de muggen uiteraard ook met een traditionele of elektrische vliegenmepper te lijf gaan maar dan ben je al snel verschillende keren per nacht in de weer om muggen tegen de muur aan te plakken. Dit gaat dan soms samen met bloedvlekken die het behang extra kleur geven. Je kunt ze ook te lijf gaan met een stofzuiger en ze stuk voor stuk naar de stofzuigzak verbannen, maar het lawaai van de stofzuiger zal alle huisgenoten wekken. Een klein, veel stiller toestel is de insectenopzuiger. Dit is een diervriendelijke manier om spinnen, muggen en andere vervelende insecten weg te vangen zonder ze aan te raken. Ideaal voor thuis, vakantie,...

Een milieuvriendelijke muggenbestrijder is ideaal voor gebruik in de huiskamer, slaapkamer, … Deze doodt muggen, vliegen en motten op een gezonde en milieuvriendelijke manier. Dankzij het ingebouwde UV-LED lampje worden de muggen en andere insecten aangetrokken en ze zijn op slag dood door elektrocutie. Zo ben je ineens op de slaapkamer verlost van alle vliegende insecten en kun je zorgeloos doorslapen.


#3980Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon