menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Langpootmug - Daddy Long Legs, algemeen + bestrijding

Ze wonen graag in de buurt van water en vliegen nogal onhandig met hangende poten door de tuin. Het is weer eens de tijd van het jaar, de langpootmuggen (Tipula) zijn alom tegenwoordig. En als je denkt dat elke langpootmug die je ziet steeds opnieuw dezelfde is dan ben je grondig fout. In België en Nederland komen er zo’n 90 verschillende soorten voor, al dan niet, moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Tipula larve en tipula langpootmug

Langpootmuggen zijn hoofdzakelijk nacht- en schemeractief en worden door licht aangetrokken waardoor ze ’s avonds vaak in de woning binnenkomen. Ze hebben slechts 1 paar vleugels, het tweede paar is gereduceerd tot twee kleine op antennes lijkende stompjes die als evenwichtsorganen fungeren.


Langpootmuggen hebben een gemiddelde grootte van 25 mm en een spanwijdte van 3 tot 4 cm. Ze hebben een dun en lang bruin lijf dat duidelijk gesegmenteerd is waardoor ze er een beetje akelig uitzien. Ze hebben 3 paar hele lange poten die wel twee keer de lichaamslengte hebben. Vrouwtjes hebben een scherpe legboor op het einde van hun lange lijf die bij de leek dikwijls als steekorgaan wordt aanzien. Langpootmuggen zijn volstrekt ongevaarlijk en steken niet in tegenstelling tot de vervelende muggen die ’s nachts door onze kamer zoemen.

foto van langpootmug of TiuplaNiet de muggen maar wel de larven van de muggen, emelten, brengen de grootste schade aan. De larve groeit in enkele stappen en ondergaat telkens een vervelling. Het is een grauw gekleurde, pootloze larve die je het best met een grote made kan vergelijken.

Emelten kunnen het gehele jaar voorkomen en leven van de jonge groene delen van de planten en dus niet van de wortels zoals wel eens wordt beweerd, ook bladafval en houtmolm staan op het menu. Het is wel zo dat deze vraatzuchtige larve zich overdag onder de grond schuilhoudt.

In de moestuin kunnen emelten aanzienlijk wat schade aanrichten. De wortelhalzen, net boven de grond, van jong plantgoed kunnen volledig worden afgevreten waardoor de plant afsterft. In grasland kan de emelt nog van enige betekenis zijn omdat ze daar verzot zijn op de jonge onkruidkiemen.
De schade aan gazons omwille van emelten wordt dus eerder veroorzaakt door dieren die deze voedzame larve op het menu hebben zoals egels mollen en verschillende tuinvogels.

Om zulke schade aan het gazon te voorkomen dienen we uiteraard de emelt te bestrijden zonder ons op vogels egels en mollen te gaan richten. Dit kan aan de hand van biologische nematoden of aan de hand van verschillende andere bestrijdingsmiddelen.

Wist je dat langpootmuggen gemiddeld 14 dagen leven en dat sommige soorten in die 14 dagen overleven op wat zij als larve hebben verorberd. In Nederland heeft dit grote insect enkele streekgebonden bijnamen zoals spekkebijter, glazenwasser of spekkedief. Dat klinkt al leuker als langpootmug of vliegende hooiwagen…of wat dacht je van Daddy Long Legs.

Terug naar boven icoon