menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Samenleven met dieren

Deel 2: Wie hamert er tegen de gevel van mijn huis en welke vreemde vogel vernielt mijn mooi gazon?

grote bonte specht - Dendrocopos major
Grote bonte specht - Dendrocopos major

Op zoek naar een geschikte nestplaats? Of iets lekkers? Of simpelweg gewoon wat sloopwerk aan de mooie bepleisterde gevel aanbrengen? De grote bonte specht (Dendrocopos major) kan er soms wat van met alle nare gevolgen vandien. 

De grote bonte specht hamert om drie redenen. Onder schors van bomen gaan ze al hamerend op zoek naar allerlei insecten, eitjes, larven en allerlei lekkers, een zoektocht naar voedsel dus. Iedereen weet dat spechten meestal in boomholtes nestelen, reden nummer twee is dus het uithakken van een geschikte nestholte. Een derde reden gaat eigenlijk hand in hand met het nestgedrag, de spechten hameren om een geschikte partner te versieren en om aan soortgenoten te laten weten dat het territorium reeds is ingenomen. Reden twee en drie zijn bijgevolg seizoensgebonden.

Aan het ritme van de slagen kan je zowel de spechtensoort als het gedrag herkennen. Enkel het roffelen als uiting voor territoriaal gedrag gebeurt ritmisch en met een zeer hoge frequentie dus in gebieden met veel bebouwing kan het gebeuren dat sommige meestal grote bonte spechten deze uitproberen. Je zou voor minder in een tijdperk waar zelf de bomen in het bos zonevreemd dreigen te worden.

Grote bonte spechten zijn vrij schuwe vogels dus dit probleem kan snel en efficiënt worden opgelost door een wapperend of geluidmakend voorwerp op te hangen op plaatsen waar de specht de muur vernielt. 
Ook een spechtensilhouet aan de gevel kan een oplossing bieden, op die manier denkt de onfortuinlijke specht dat het territorium reeds is ingenomen. Verder kan het tekort aan slaap- of nestgelegenheid opvangen worden door het aanbrengen van geschikte nestkasten.


Groene specht - Picus viridis
Groene specht - Picus viridis

Ook de Groene specht (Picus viridis) zorgt bij enkelingen voor heel wat kopzorgen. Trommelen doet deze soort zelden maar waarom maakt deze prachtige vogel mijn gazon kapot? Niets is minder waar…

Spechten voederenDeze grote specht is namelijk verzot op insecten, specifieker nog, mieren. Vele van deze kleine nuttige insectenpopulaties gaan achteruit in hun oorspronkelijke habitats, hierdoor komt de specht deze lekkernij in onze tuinen verzamelen. 
Met hun lange snavel maken ze een opening in de bodem tot aan de kern van het mierennest waarna ze de mieren, poppen en eieren één voor één naar boven halen met hun kleverige tong.

Conclusie, een prachtige tuingastminder mieren en een goed verlucht gazon als eindresultaat!

Pindakaas, vetcakes met insecten appels en meelwormen vormen een geschikt menu voor spechten tijdens de koude wintermaanden!

Terug naar boven icoon