Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/spechten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 oktober 2020

Soorten spechten in de Benelux

Soorten spechten:

Wie is er nu niet verzot op die woody woodpeckers? Iedereen toch!

Ook al hoor je ze meestal vaker dan je ze ziet, toch zijn spechten geen zangvogels, maar ze zijn wel een lust voor het oog. Het is dan ook fijn om deze mooie vogels in de tuin te mogen spotten. Met wat geluk landen ze in een boom of huppelen ze op het gazon waar ze op zoek gaan naar rode mieren.
Het zijn echter vrij schuwe, voorzichtige vogels die meestal snel weg vliegen als ze mensen zien.

Ze zijn er in verschillende soorten en kleuren.

De meest voorkomende spechten in de Benelux:

Groene specht --- Picus viridis
Zwarte specht --- Dryocopus martius
Grote bonte specht --- Dendrocopos major
Kleine bonte specht --- Dendrocopos minor

Groene specht --- Picus viridis

De circa 30 cm grote groene specht met zijn luide lach is een vrij algemene broedvogel, die spijtig genoeg in aantal afneemt door het verdwijnen van hun geliefde hoogstammige fruitbomen.

De groene specht zoals zijn naam het al aangeeft bijna volledig groen met een beetje zwart rond het oog en rood bovenaan op de kop. Het mannetje is ook nog rood in de nek en heeft tevens een rode wangvlek. Deze specht roffelt zelden op bomen en is gevoelig voor winters met sneeuw aangezien de groene specht zijn eten voornamelijk op de grond bijeen zoekt. Met zijn tien cm lange tong gaat hij op jacht naar rode mieren, maar ook wormen, kevers, vliegen, bessen, of larven van insecten in boomstammen staan op zijn menu.

Ze nestelen zoals de meeste soorten spechten in een boomholte waar ze slechts één broedsel per jaar voort brengen. Het wijfje legt 6 - 7 witte eieren en de beide ouders broeden afwisselend gedurende 18 dagen de eieren uit. Na het uitpikken van de eieren voeden ze hun jongen nog een kleine drie weken met een brei uit hun krop die bestaat uit gevangen insecten.


Groene specht tref je ook in het gazon aan op zoek naar mieren.

Zwarte specht --- Dryocopus martius

De circa 50 cm grote zwarte specht is de grootste specht van Europa, maar is vrij zeldzaam in ons land . Deze specht met zijn zwarte verenkleed heeft ook nog een beetje rood aan de kop. Deze vogel leeft van in hout levende insecten en hun larven en verkiest dan ook grote, oude bossen waar veel oude, rotte bomen te vinden zijn. In tegenstelling tot andere spechten heeft deze een minder golvende vlucht en is het een vrij goede vlieger. De zwarte specht roffelt regelmatig en erg luid.

Hij nestelt vooral in beuken, sparren of grove dennen en hakt daarin een nestholte van 40 bij 15 cm uit en dat met een ovalen invliegopening. Het wijfje legt daarin in april 3 tot 5 witte eieren en de ouders broeden deze in 12 dagen uit. Na een kleine maand verlaten de jongen het nest, maar deze worden daarna nog twee maanden door hun ouders gevoederd.


Zwarte specht

Grote bonte specht --- Dendrocopos major

De grote bonte specht meet 20 tot 25 cm en is voornamelijk zwart en wit met wat rood op de kop en rond zijn achterste. Dit is de minst schuwe specht en meest voorkomende specht die je in de winter ook wel eens kan spotten rond de voedertafel.

Net als de andere spechten lust ook deze larven van insecten en kevers die hij onder de bast van naaldbomen weet te vinden. De grote bonte specht eet ook bessen, noten en zaden van coniferen. Je treft deze specht aan in loof- en in naaldbossen, maar je ziet ze ook in stadsparken en soms in de tuin. Je hoort ze wel eens roffelen om hun territorium af te bakenen. Dit doen ze met een snelheid van 8 tot 10 kloppen per seconde.
Ze nestelen in een boomholte die zowel het mannetje als het wijfje samen uithakken op minstens 3 meter hoogte. Ze hakken meerdere gaten uit en kiezen er dan eentje uit om in te nestelen. Het legsel bestaat uit 3 tot 8 witte eieren.


Grote bonte specht

Bijna iedere dag komt de Grote Bone Specht wel even langs in de tuin om een hapje te eten. - Lutske te Luxwoude

Kleine bonte specht --- Dendrocopos minor

De kleine bonte specht is met zijn ca. 15 cm de kleinste van de spechten in de Benelux. Deze specht leeft enkel van insecten.
Naast het formaat verschilt deze ook van de grotere bonte specht door de gebandeerde rug en geen rode onderstaart.


Kleine bonte specht

Naast bovenstaande spechten zijn er ook nog andere die we spijtig genoeg tot de zeldzame spechten moeten rekenen. Hiertoe rekenen we de middelste bonte specht en de draaihals.

#3382

Auteur: Kurt Vossaert