Stamrozen beschermen tegen vorst
In tegenstelling tot de meeste andere rozen zijn stamrozen net iets gevoeliger voor vorst. Dit komt omdat een stamroos door kwekers speciaal zijn opgekweekt op een onderstam zodat de bloemen op oog- en neushoogte kunnen bloeien. De hoge, rechte onderstam is afkomstig van wilde rozen die goed tegen de vorst kunnen, daar hoeven we ons dan ook geen zorgen om te maken. Een ander voordeel van de wilde onderstam is dat ze beter wortelen, een hogere groeikracht bezitten en minder snel ziek worden.
Het zorgenkind is de mooie cultivar die de kwekers er hebben op geoculeerd. De vorstgevoelige oculatieplaats is de verdikking waaruit de takken ontspruiten van de cultuurvariëteit. Deze bevindt zich daar waar de stam overgaat naar een weelderig takkengestel.
Struikrozen daarentegen worden met hun oculatieplaats een vijftal cm onder de grond geplant waardoor de vorst er weinig vat op krijgt. Daarnaast kun je voor de winter de rozen eventueel nog ietwat aanaarden met wat compost of stalmest.
Stamrozen tot een meter hoog aanaarden is uiteraard geen optie, dus moeten we hier naar een andere oplossing zoeken.
We dienen de oculatieplaats te beschermen tegen de vorst en kunnen dat het best door er een vliesdoek of vlieshoes rond aan te brengen.
Vooraleer we het vlies aanbrengen verwijderen we de eventuele dode takken uit de kruin.
Vervolgens knippen we de langste takken bij zodat we de hoes makkelijk rond de bijgesneden kruin kunnen passen. Bij deze wintersnoei laten we toch nog takken staan van ca. 30 tot 40 cm. Met de echte
voorjaarssnoei moeten we wachten tot in maart.
Nu de kroon van de roos is bijgewerkt past de vlieshoes, rozenhoes of vliesdoek er vlot rond. Nog even goed aanbinden zodat deze niet kan wegvliegen tijdens een hevige windvlaag en we zijn er klaar mee tot in het voorjaar. In het voorjaar hoeven we deze enkel nog te verwijderen en op te bergen voor de volgende winter.
TIP: Gebruik zeker geen plastiekhoezen, plasticzakken, noppenfolie of dergelijke want deze laten het condensvocht niet door. Het vocht kan op zijn beurt voor vorstschade zorgen. Een ander groot nadeel van plastiekfolie is dat dit zorgt voor een broeikaseffect.
Als we in februari een weekje warm weer krijgen, dan zullen de temperaturen onder plastiek hoog oplopen waardoor de plant uit zijn winterrust wordt gewekt. De plant denkt dat het lente wordt en de eerste groeischeuten worden gevormd. Veel te vroeg echter want als het de week erna terug begint te vriezen, dan vriest al dat verse, jonge en waterige groen meteen stuk.
Veel succes