menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Neerhofdieren: interessant met pluimen

Stel je voor: een levendige achtertuin vol kleurrijk gefladder, waar elke dag begint met een kakelend concert van verschillende kippenrassen. Van majestueuze, pluizige kuifjes tot elegante gestreepte veren, elke kip brengt zijn eigen unieke charme naar het neerhof. Er is altijd iets fascinerends te ontdekken tussen de diverse kippen dus laat me je voorstellen aan deze vier interessante rassen.

Soorten pluimvee

Brahma groothoen

Brahma kippen

De Brahma, een robuust kippenras met roots in Azië, is werkelijk een lust voor het oog. Met zijn statige houding, weelderig donsachtig verenkleed en opvallende voetbevedering lijkt het alsof deze kip een broek draagt.

Oorspronkelijk is de Brahma gefokt als vleeskip, wat wil zeggen dat ze minder eieren legt. Toch produceert een volwassen hen nog steeds zo'n 150 eieren per jaar, wat over het algemeen voldoende is voor een gemiddeld gezin. Het is een rustig kippenras waarvan de hanen uitgroeien tot dieren van ongeveer 5 kg. Brahma's zijn verkrijgbaar in verschillende kleurslagen, waaronder berken, buff colombia, buff colombia blauw, meerzomig patrijs, etc...

Al je een Brahma wat te groot vindt maar toch van het ras houdt, zijn er ook Brahmakrielen verkrijgbaar. Deze hebben vrijwel hetzelfde uiterlijk, maar zijn een paar maten kleiner.

Cochin kriel

Cochin kippenNaast Brahmakrielen zijn er ook Cochinkrielen, een uiterst charmant klein kippenras uit China dat elke tuin verrijkt. Deze nieuwsgierige kippen worden bij correcte benadering uiterst tam en vormen een waar genot om mee om te gaan. Met hun bijna bolvormige lichaam, leuk verenkleed inclusief voetbevedering en schattige korte pootjes, zijn ze een plezier om naar te kijken.

De hanen, zoals bij veel kippenrassen, zijn groter en zwaarder dan de hennen, en pronken met een prachtige glans op hun verenkleed. Cochinkrielen komen voor in diverse kleuren, waaronder het bekende parelgrijskoekoek en roodporselein. In goede conditie legt een volwassen hen zo'n 180 eieren per jaar. Als je dit ras wat aan de kleine kant vindt, zijn er ook Cochins in groot formaat beschikbaar. Deze forse hoenders vertonen nagenoeg dezelfde uiterlijke kenmerken als hun kleinere tegenhangers.

Braekel leghoen

Braekel leghoenDe Braekel, mogelijk het oudste kippenras ter wereld, vindt zijn oorsprong in België. Dit geliefde ras onder hobbyfokkers staat bekend om zijn robuustheid en vitaliteit. De Braekel leghoen gedijt, net als de meeste kippen, het best in vrije uitloop. Herkenbaar aan het gespikkelde verenkleed, imposante kam en donker gepigmenteerde ogen contrasterend met de witte oorlellen, is de Braekel een statige verschijning op hoge, kale leiblauwe poten. Van nature schuw en een uitstekende vlieger, wat bij de huisvesting van deze dieren in overweging moet worden genomen.

Goede leggers produceren zo'n 200 eieren per jaar, maar kenmerkend voor goede legrassen is een verminderde broedkwaliteit. Bevruchte eieren kunnen het best in een broedmachine worden geplaatst of worden overgelaten aan goed broedende rassen. De Braekels komen voor in verschillende kleuren zoals goud, zilver, blauw, zwart, enz...

Padua

Padua kippenTot slot een prachtig ras, oorspronkelijk uit Rusland of Polen, maar vastgelegd in Nederland: de Padua. Deze baardkuifhoen is perfect voor wie eens iets anders wil. Zowel in kriel- als groothoenvormen te vinden, is de Padua een rustig kippenras met een kenmerkend uiterlijk. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun karakteristieke kopwerk, met een volle, bolvormige gesloten kuif die vaak hun zicht beperkt.

Bij de hanen kan de kuif iets losser zijn door de aanwezigheid van sierpluimen. Opvallend is de afwezigheid van een kam. Een mooi symmetrische kuif is van groot belang bij zowel de hanen als de hennen.

Dit middelgrote ras is breed in de schouders en verder slank, rustend op hoge, meestal grijze poten. Padua's komen voor in verschillende kleuren, waaronder blauw, zwart, geel witgezoomd, koekoek, en meer. 

Wat betreft eieren leggen, moeten we niet veel verwachten van de Paduahennen, ze produceren slechts ongeveer honderd eieren per jaar.

Terug naar boven icoon