Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloedluizen_op_je_kippen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

Bloedluizen op je kippen

DCM Hypoaspi-Guard®Bloedluizen zijn heel kleine (tot 1 mm) bloedzuigende mijten die zich ’s nachts met bloed van kippen en ander gevogelte voeden; overdag zijn ze bijna niet op te merken en verstoppen ze zich in kieren en spleten. De kippen krijgen stress en irritatie, leggen minder eieren, verliezen hun pluimen, krijgen open wonden en kunnen uiteindelijk sterven van bloedarmoede. Als de kam van je kippen er veel bleker uitziet dan normaal, heb je wellicht met een bloedluizenplaag te maken. Controleer daarom je kippenhok regelmatig!

bloedluizen op kippen

DCM Hypoaspi-Guard®

Bodemroofmijten zijn de natuurlijke vijanden van bloedluizen. ’s Nachts, wanneer de bloedluizen actief zijn, doorzoeken de roofmijten het kippenhok en speuren kieren en spleten af om zo hun prooi op te eten. 

Als er één ding is waar kippen nerveus van worden, dan zijn het bloedluizen of rode vogelmijten. De laatste jaren vormen die een sterk groeiend probleem in het kippenhok. Maar ook duiven en kanaries in een kooi kunnen er behoorlijk last van hebben, en zelfs reptielen krijgen te kampen met bloedluizen in hun terrarium.

Bloedluizen zijn heel kleine (tot 1 mm) bloedzuigende spinachtigen die zich ’s nachts met bloed voeden; overdag verstoppen ze zich in kieren en spleten. Ze kruipen meestal massaal bij elkaar, zodat je kip er helemaal gek van wordt, wanneer zo’n groep bloedluizen het op haar gemunt heeft. De kippen krijgen stress en irritatie, ze leggen minder eieren, verliezen hun pluimen, krijgen open wonden en kunnen uiteindelijk sterven van bloedarmoede. Als de kam van je kippen er veel bleker uitziet dan normaal, heb je wellicht met een bloedluizenplaag te maken.

Bloedluizen op kippenBodemroofmijten zijn de natuurlijke vijanden van bloedluizen. Deze heel beweeglijke mijten zijn niet groter dan de bloedluizen, maar spelen ze wel probleemloos naar binnen. Daarvoor doorzoeken ze actief het kippenhok en speuren kieren en spleten af, hun prooi achterna. Van nature leven roofmijten in de bovenste laag van de bodem en in potgrond, waar het donker en wat vochtig is. Overdag schuilen ze, ’s nachts jagen ze, precies op het moment dat ook de bloedluizen actief zijn. Alleen zijn roofmijten een pak vraatzuchtiger, en winnen zij wel het pleit.

Met DCM Hypoaspi-Guard®  bestel je een kartonnen strooikoker met maar liefst 10.000 roofmijten, goed voor 12 m². De roofmijten gaan actief op zoek naar de bloedluizen in het kippenhok.

Wist je dat? 

leg een stukje karton in of bij het legnest van de kippen. De bloedluizen komen er overdag onder schuilen en zo ontdek je tijdig de bloedluizenplaag.

#5376

Bron: DCM
www.dcm-info.be