Pampasgras: soorten, snoeien, overwinteren
Kenmerken
Familie : Poaceae
Bloeikleur : roze, wit
Bloeimaand : augustus, september, november, oktober
Bladkleur : Groen
Hoogte van de bloemstengels: vanaf 1,5 m tot 4 m
Wintergroen : Bladeren sterven in de winter af en verdorren en zien er dan geelbruin uit. Tijdens die periode bewijzen ze hun nut als winterbescherming voor de wortels tegen uitdrogende en koude wind. In het voorjaar mag je deze bruine bladeren verwijderen en spoedig zullen de nieuwe bladeren uit de groeitoppen verschijnen.
Winterhardheid : Goed winterhard. De eerste jaren hebben jonge planten wel wat winterbescherming nodig en dan vooral tegen teveel aan regen en vocht. De kou zijn ze van nature gewoon, maar ze zijn niet gewend aan natte winters.
Standplaats : Zonnig op een vochtige maar toch goed waterdoorlatende bodem. Pampasgras ondervindt geen last van hevige wind of van zilte zeelucht. Het zijn kalkminnende planten.
Soort gewas : Siergras
Speciale kenmerken : Snijbloem, opvallende bloemen
Habitat : Normale bodem. Pampasgras gedijt goed op de meeste gronden met een voorkeur voor vochtige zandgrond. De plant gedijt dan ook goed aan de rand van een vijver.
Het welbekend pampasgras met zijn dikke witte pluimen, mooi in een grote vaas binnenshuis.
Het hoge grasachtig blad van de Cortaderia selloana kan makkelijk drie meter lang worden, maar het is vrij slap en buigt sierlijk over. De smalle bladeren hebben zeer scherp snijdende randen. Als je aan deze planten werkt is het dan ook aan te raden van lange mouwen en goede handschoenen te dragen om geen venijnige, diepe snijwondes op te lopen. De geslachtsnaam verwijst naar het Spaanse woord voor snijden = cortar of naar snijder = cortador.
Pampasgras is inheems in Zuid-Amerika (Brazilië, Argentinië, Uruguay). Het woord pampas verwijst dan ook naar de grasvlaktes waarin ze in hun bakermat groeien.
De bloempluimen halen in de nazomer met gemak een hoogte van drie meter.
Het zijn tweehuizige planten waarbij de voorkeur uitgaat naar de vrouwelijke planten die de mooiste zilverwitte pluimen krijgen. De planten worden best vermeerderd door ze te scheuren of te delen. Zo ben je zeker van de goede eigenschappen van de moederplant. Door de planten te zaaien kun je ook mannelijke pampasgrassen opkweken die minder mooie bloempluimen ontwikkelen.
De jonge planten kunnen de eerste winters wel wat extra winterbescherming gebruiken. Eenmaal de planten grote pollen hebben gevormd kunnen ze tot -16°C aan.
Enkele cultivars
Cortaderia selloana 'Rosea' 175/90cm, rozeCortaderia selloana 'Pumila' 90 tot 150 cm hoge stengels en zilvergrijze bladeren. Een dwergpampasgras dat ideaal is om aan te planten in stadstuintjes en kleinere tuinen.
Cortaderia selloana 'Gold Band' 250 cm met geel gestreepte bladeren
Cortaderia selloana 'Sunningdale Silver' 175 cm hoge stengels met zilver, zilver
In andere talen
Frans: herbe des pampasPortugees: capim-dos-pampas
Italiaans: ginerio
Spaans: cortadera argentina
Duits: Pampasgras
Zweeds: pampasgräs
Oudere benamingen van Cortaderia selloana: Gynerium argenteum en Cortaderia argentea