Resultaten Maai Mei Niet 2024
Vanwege het weer zijn de resultaten van "Maai Mei Niet" dit jaar minder indrukwekkend dan vorig jaar, en ook de vele slakken hebben hun invloed gehad. Maai Mei Niet, een actie georganiseerd door het weekblad Knack, heeft als doel bloemen te laten bloeien die door het vele maaien anders geen kans krijgen. Deze bloemen bieden wilde bijen, hommels, vlinders en andere insecten essentiële nectar.
Vorig jaar werden gemiddeld 96 bloemen per vierkante meter geteld, dit jaar slechts 78. In 2022 waren het er 85 bloemen per vierkante meter. Door het lagere aantal bloemen is ook de nectarscore gedaald naar 36 milligram per vierkante meter. Professor Koenraad Van Meerbeek, expert in ecologie en natuurbehoud aan de KU Leuven, benadrukt dat het aantal bloemen elk jaar varieert, maar erkent ook de invloed van het weer. Ondanks het regenachtige weer lag de gemiddelde temperatuur in mei meer dan een graad boven het langjarige gemiddelde, waardoor de voorjaarscyclus enkele weken eerder begon.
Verliezers maar ook winnaars
Drie jaar op rij stond de paardenbloem op nummer één, maar dit jaar niet. De paardenbloem bloeide eerder dit jaar, waardoor hij tijdens het telweekend bijna uitgebloeid was. Er werden ook slechts twee zeldzame planten gespot: bevertjesgras en de harige ratelaar. In een vorige editie waren dat er nog negen!
Voor het eerst is het gewoon biggenkruid (Hypochaeris radicata) de winnaar! Deze plant, die sterk lijkt op de paardenbloem, bloeide dit jaar ook ongewoon vroeg en is nu onze nieuwe nectarkampioen. Het gewoon biggenkruid produceert 12 milligram nectar, net iets meer dan de paardenbloem vorig jaar. De bloemen zijn, net zoals die van de paardenbloem, geel maar ze staan op lang vertakte, onbehaarde stengels die gevuld zijn met melksap. De plant wordt 20 tot 60 cm hoog en staat bij voorkeur in de volle zon, op een droge en schrale grond.
Gazon maaien na Maai Mei Niet
Lang gras maai je het best met een bosmaaier of handzeis. Laat het gemaaide gras liggen tot het droog is, zodat je het gemakkelijk kunt bijeenharken en verwijderen. Overweeg om een deel van je gazon langer te laten staan, zodat dieren er kunnen schuilen en planten verder kunnen groeien.