menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 juni 2024

Hosta op het voorjaarsterras

Na een winter van uitersten komt het voorjaar eraan. De vogels fluiten, de knoppen lopen uit. Het startsein om weer bezig te zijn met het groen in en om het huis. Na een opruimbeurt zijn het balkon en terras weer schoon en klaar voor het nieuwe seizoen. Met hosta's.

Wordt het een balkon of terras vol planten of met een enkele grote blikvanger? Met veel bloeiende planten of vooral 'groen'? Met hosta's kun je alle kanten uit.
Met zijn mooie bladeren trekken hosta's volop de aandacht. Ze zijn er in effen wit, geel, blauw of groen. Of bonte varianten met twee 'groenkleuren'. En klein als een luciferdoosje tot aan hosta's van één a anderhalve meter aan toe.

hosta's

Verzameling

Een hosta is mooi als enkele plant of in een groep. Zet dan planten samen met verschillende kleuren blad, effen en bont. Keuze genoeg. Ga voor mooie effen gekleurde potten en laat de bladkleuren hun werk doen. Of groepeer ze met andere, groene of bloeiende planten.
Iedereen kent de hosta als bladplant.. Maar vergeet de bloemen niet. Vroegbloeiende hosta's hebben eind mei al hun eerste bloemen. De laatste bloeien tot in oktober. De kleuren variëren van wit tot donkerpaars aan toe. Er zitten ook geurende hosta's bij. Niet voor niets zijn er mensen die hosta's verzamelen.

Heel seizoen

Hosta's zijn er om een seizoen lang van te genieten. In het voorjaar drukken de bladeren zich opgerold en wel als kleine, maar stevige punten door de aarde naar boven. Als de bladeren zich ontvouwen, staat er een robuuste plant. In de winter sterft hij boven de grond helemaal af. Gooi de plant dan niet weg, maar zet de pot apart tot het volgende voorjaar. Haal hem dan weer tevoorschijn en het spektakel kan opnieuw beginnen.

Hosta's

Praktisch

Wie van tevoren even wat praktische zaken in het achterhoofd houdt, kan langer genieten. Leg om potten minder zwaar te maken eerst een laag kleikorrels onder in de bloempot of plantenbak. Leg daarover een laag antiworteldoek en dan pas de potgrond. Dit is gelijk ook goed voor de afwatering.
Denk van tevoren na over de plaats waar de plant komt te staan. Veel Hosta's houden van schaduw. Wie meer zon heeft, kan kiezen voor hosta's die juist wel van zon houden.
Hosta's houden van vochtige, humusrijke potgrond. Als ze het naar hun zin hebben, gaan ze het ieder jaar mooier doen.

Terug naar boven icoon