Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/clematis_-_kleurrijke_klimmer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 14 augustus 2022

Clematis: Kleurrijke klimmer

Een kale muur of schutting is niet erg feestelijk om naar te kijken. De oplossing is eenvoudig: klimplanten zoals de Clematis. Deze tuinplant werkt zich een weg naar boven en trakteert je daarbij op kleurrijke bloemen. April is een uitstekende maand om de plant in de tuin te zetten.

Clematis klimplant

Variatie

Clematis, ook wel bosrank genoemd, bloeit doorgaans vanaf april. Afhankelijk van de soort kan dat ook later zijn. Vooral blauwe, roze, paarse en witte enkelbloemige komen veel voor maar laat je ook verrassen door tweekleurige of gevuldbloemige soorten. De grootte van de bloem kan daarbij variëren van 2 tot maar liefst 24 centimeter. In september is het bloeiseizoen voorbij en gaat de plant in ‘winterslaap’ om vanaf het volgend voorjaar automatisch weer tot bloei te komen…

Verzorging

De wortels van de Clematis houden van koelte, geef de plant daarom liever geen plekje in de volle zon.Geef in droge perioden de Clematis, net als alle tuinplanten, regelmatig water en verwen de klimmer in april of mei met een beetje plantenvoeding. Het snoeien van Clematis is eenvoudig, maar verschilt per soort. De vuistregel is: snoei na de bloei. Voor een exact advies kun je het beste het plantenlabel raadplegen.

Clematis bloeiende klimplanten

Tuinplant van de Maand

‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin zonder planten is namelijk geen tuin.

Terug naar boven icoon