menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 1 december 2023

Passie voor Clematis

Clematissen hebben een sterke aantrekkingskracht voor Ton Hannink. Hij verzamelde reeds een groot aantal soorten en hybriden en verkreeg ook zelf een aantal nieuwe cultivars die internationaal geregistreerd zijn. Ton is voorzitter van de vereniging International Clematis Society en wij wilden graag meer weten van deze kenner.

Clematis ‘Gravetye Beauty’
Clematis ‘Gravetye Beauty’ staat in het gelid

Als voorzitter schrijft Ton geregeld artikelen voor de ICS vereniging. Dat roept reacties op en zo krijgt hij uit alle delen van de wereld zaden toegestuurd, van zeldzame soorten uit Amerika en onbekende Clematissen uit China. De meeste Clematissen die door Ton zijn benoemd, zijn uit zaden voortgekomen. Eén van de eerste, door Ton benoemde Clematissen is: ‘De Vijfhoeven’, genoemd naar de voormalige kwekerij van bijzondere planten van Jan van Kuijk. Deze Clematis is ontstaan uit het zaad van ‘Hagley Hybrid’ maar in kleur bleek deze nakomeling sterk van de ouderplant af te wijken. Mogelijk was de andere ouderplant een Viticella-hybride. Donker in knop, violetblauw en kleurvast. De plant bloeit rijk en is heel gemakkelijk. Een eerste bloei ontstaat in mei en juni en na een snoeibeurt is er een tweede bloei te verwachten in september. Clematis ‘De Vijfhoeven’ wordt ongeveer drie meter hoog. Deze Clematis is als een nieuwe hybride erkend en in 2000 geregistreerd door de Royal Horticultural Society.


Volhouden

Clematis ‘Irisevi’
geslaagde kruising Clematis ‘Irisevi’

Clematis ‘Debbie Fischer’
geslaagde kruising Clematis ‘Debbie Fischer’

Het kruisen van verschillende Clematissen leidt dikwijls tot bedroevende resultaten. Zo kruiste Ton Clematis ‘Gravetye Beauty’ vanwege haar mooie klokjes met diverse andere Clematissen. Steeds was het resultaat teleurstellend of gewoonweg niet mooi. Ook kruiste hij Clematis campaniflora met witte grootbloemige soorten, maar geen enkele nakomeling werd een blijvertje of felbegeerde witte sterke clematis in de viticellagroep. De heerlijk geurende Clematis flammula, uit het Middellandse-Zeegebied leverde evenmin waardevolle kruisingsproducten op. Een enkele keer had hij wel succes. Zo is Clematis ‘Debby Fischer’ een geslaagde hybride met grote bruinrode bloemen.
Het kruisen lijkt vooralsnog een kwestie van geduld en geluk: vele worden weg gedaan en je moet teleurstellingen kunnen incasseren. Steeds opnieuw gespannen afwachten tot een mooi resultaat geboren is. Ton ziet hierin een uitdaging en wie weet, wat we in de toekomst nog mogen verwachten.

Water en mest

Oorspronkelijk komen Clematissen voor aan de rand van het bos. Midden in het bos is het veel te droog voor een Clematis. Hoewel ze in de winter graag droge voeten hebben, heeft de Clematis een grote behoefte aan vocht. Vaak wordt als tip gegeven, een dakpan aan de voet van de Clematis te plaatsen, of een heester. Dit zou dan de felle zon tegen houden. “Onzin”, zegt Ton, “het is niet nodig om de voet speciaal te beschermen. Zorg er voor dat de plant voldoende water krijgt, en mest.” Een meststof met een niet te hoog gehalte aan stikstof, bijvoorbeeld 10:30:20.

Verwelkingsziekte

Van de een op de andere dag kan een Clematis veranderen van een gezonde klimmer met frisse bladeren en veelbelovende knoppen in een hangende, bruine dorre plant, waarvan alle knoppen verlept zijn. Wat is er aan de hand? De Clematis heeft verwelkingsziekte. Delen van de klimmer, maar soms ook de hele plant, sterven af terwijl je er hulpeloos en tandenknarsendnaast staat. Water geven helpt niet! Over het algemeen wordt aangenomen dat de verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Het is merkwaardig dat deze schimmel soms enkele takken aantast en de rest van de plant ongedeerd laat. Hoewel de plant er doorgaans wel weer bovenop komt, blijft het vervelend om verwelkingsziekte in de Clematis te hebben. Om die reden zou je kunnen kiezen voor de kleinbloemige soorten. Kleinbloemige Clematissen blijken niet gevoelig te zijn voor deze ziekte. Hoewel de bloemen kleiner zijn dan bij de grootbloemige exemplaren, zal de oppervlakte aan bloemen gelijk zijn, zo stelt Ton. De bloei van de kleinbloemige Clematis is namelijk overweldigend. Een belangrijke tip van de International Clematis Society is: kijk voor de aankoop van een Clematis even naar de lijst van goede en gezonde clematissen op hun website, want daarin staat geen enkele Clematis die verwelkingsziekte krijgt.

Clematis

Clematis en roos 

ClematisEen Clematis wordt vaak tegen een schutting geplant. Dat kan leiden tot een prachtige begroeiing met fraaie bloei maar er zijn meer mogelijkheden. Een Clematis kan in een heester groeien en daarmee zorgen voor een dubbele bloei: die van de heester en van de Clematis. Maar ook in een border zijn vele toepassingen mogelijk. Zeker de struikvorm kan daar een plaatsje krijgen en zelfs als bodembedekker kan een Clematis dienst doen, bijvoorbeeld Clematis ‘Jouiniana Praecox’. Prachtige combinaties kunnen worden gemaakt met rozen.

Zelf Clematis zaaien

Een aantal soorten Clematis is behoorlijk vlot te zaaien: tangutica, orientalis, integrifolia, alpina, macropetala en koreana. De hybriden (gecultiveerde planten) ontkiemen moeizamer. Zaai in februari of maart in een bakje en bedek het zaaisel met een dun laagje grond. Bevochtig de grond en plaats een deksel op het bakje. Sommige zaden ontkiemen al snel, na een paar weken. Maar soms moet je drie jaar geduld hebben voordat de eerste plantjes te zien zijn. De resultaten zijn niet te voorspellen, soms teleurstellend en soms verrassend mooi.

 

Terug naar boven icoon