menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 2 december 2023

Klimplanten: verticale accenten

Klimplanten zijn zeer goede oplossingen om oude en lelijke muren te verdoezelen. De klimplanten behoren tot de groep van de heesters, zijn meerderjarig en hebben een houten stam. Deze planten zijn blijvende planten, waarvan de meeste bladverliezend zijn.
De sierwaarde van deze planten laat zich dus voornamelijk zien in de zomer, toch zijn hier enkele uitzonderingen op en dat is dan bijvoorbeeld de klimop, welke blijvend groen is.
Vele van deze klimplanten zijn mooie bloeiers, en wanneer je een beetje uitkijkt kan je ervoor zorgen dat er veel bloei is met deze klimplanten.

Fallopia, bruidsluier

Dit is een snelgroeiende slingerplant, beter bekend onder de oude naam Polygonum aubertii, bruidssluier. Tegenwoordig is het echter Fallopia aubertii.  Zijn naam dankt deze klimplant van de witte bloemtrossen, die in vruchtvorm een roze zweem krijgen.  Ondanks de gemakkelijke groei is bruidssluier en beetje uit de gratie geraakt, omdat de groei wel erg onstuimig is.
Een hoogte van 12 meter wordt moeiteloos gehaald en dat is prettig als zo’n klimplant het dakterras op het tweede verdiep moet versieren.  In andere gevallen kan die groei juist een probleem zijn, want elke struik of boom wordt omslingerd.  Op droge plaatsen kan het blad voortijdig vergelen.

Fallopia, bruidsluier klimplant

Hedera, klimop

Van gewone klimop (Hedera helix) is een groot assortiment in de handel met tal van cultivars.  Voor toepassing in de tuin moet de keus op goed winterharde vormen vallen.  Vooral diepgroene, kleine bladige cultivars zoals ‘Baltica’ en ‘Walthamensis’ zijn mooi.  ‘Goldheart’ is lichtgeel in het midden.  Sterk en bijzonder decoratief is ook de grootbladige Hedera colchica ‘Sulphur Heart’, geel-groen gevlekt en gestreept.  ‘Dentata Variegata’ heeft een roomkleurige rand.  Gewone klimop maakt in de nazomer bloeitakken zonder hechtwortels.  Worden daarvan stekken beworteld, dan ontstaat een opgroeiende heestervorm, zonder klim- en hechtneigingen. (H. Helix ‘Arborescens’)  Een krachtige groeier met zijn glimmend groen blad is de Ierse klimop, Hedera hibernica.
TIP: Als het belangrijk is dat de klimop zich goed zelf hecht, kunt u het beste daarop al bij aankoop letten.  De mate waarin hechtwortels worden gevormd verschilt sterk per cultivar.

Hedera, klimop klimplanten


Hydrangea, klimhortensia

Tegen een muur op de noordkant en op een schaduwrijke plek geldt Hydrangea anomala subsp. Petiolaris, klimhortensia, als een ideale versierder.  Hij kan flink groeien maar is goed in toom te houden. Aan oudere takken vormen zich hechtwortels.  Jonge planten moeten worden aangebonden.  De takken zijn bros en breekbaar als de wind er vat op krijgt.  In juni en juli verschijnen witte bloemschermen met grote, steriele randbloemen. Goed winterhard.

Hydrangea, klimhortensia muur versieren met klimplanten

Lonicera, kamperfoelie

Gewone kamperfoelie, ook wilde of boskamperfoelie genoemd (Lonicera periclymenum), is onze inheemse liaan, die tussen juni en september met heerlijk geurende bloemen bloeit. Voor de tuin verdienen kleurrijker cultivars aanbeveling zoals ‘belgica’ en ‘Sertina’.  Een andere mooie tuinplant is Lonicera caprifolium ‘Inga’, met zachtroze bloemen en oranjerode vruchten.  Ook de bloemen van Japanse kamperfoelie, L. japonica ‘Halliana’, verspreiden een heerlijke geur.  De roomwitte bloemen zijn bijzonder decoratief.

Lonicera, kamperfoelie geurende klimplant

Terug naar boven icoon