Geprint van http://www.tuinadvies.be/artikels/zevenblad_bestrijden.htm

> Planten (1519) > Zevenblad als onkruid bestrijden of opeten?

Toon alles uit: "Planten"

Zevenblad als onkruid bestrijden of opeten?


Zevenblad (Aegopodium podagraria L.)
 

Zevenblad: kruid of onkruid?

Mijn tuin staat vol van zevenblad, wat is dat voor een kruid?

Zevenblad herken je aan de zeven blaadjes die het kruid meestal heeft. Soms speelt het een beetje vals en heeft het maar vijf of drie deelblaadjes. Toch behoudt het zijn naam zevenblad.

Zevenblad kan tot een meter hoog worden en heeft witte schermbloemen. De bloemen kan je mooi verwerken in bloemstukken, samen met kamille, korenbloemen, klaprozen en korenaren.

Aegopodium betekent geitenpoot en dat slaat volgens sommigen op de vorm van de kroonblaadjes. Maar waarschijnlijk komt de naam van een soort beenjicht (podagra), in de volksmond geitenpootje genoemd. Het zevenblad was vroeger een medicijn voor deze kwaal. In het Duits noemen ze de plant ook wel eens Gichtkraut.

Maar hoe dan ook… De goden mogen je bijstaan, als je deze plant in je tuin ontdekt. Hij heeft een hardnekkige wortelstok en is heel moeilijk weg te krijgen. Je kan hem uittrekken, iedere keer, als een blaadje zijn kop opsteekt. Maar zelfs als er maar een klein deeltje van de wortelstok blijft steken, heb je binnen de kortste keren weer prijs. Het staat vast dat de plant het niet leuk vindt om iedere keer bij zijn kraag gevat te worden met de spitvork. Uiteindelijk zal hij zijn hebberig gedrag toch wel een beetje inbinden. Zeker als je ervoor zorgt, dat het kruid geen bladgroen kan maken. Dat is bijna de enige manier om hem binnen de perken te houden.

De eigenlijke boosdoeners zijn de Romeinen. Zij zijn komen aandragen met de plant toen ze onze contreien inpalmden. Ze gebruikten het kruid als een soort groente. In sommige streken noemen ze de plant dan ook wel eens Romeinse kervel.

Kan ik met Zevenblad is anders doen dan me erop krenken?

Dus maak van de nood een deugd en snipper de jonge blaadjes in de sla. Trouwens, waar ligt de grens tussen kruid en onkruid? Zevenblad smaakt lekker en ruikt een beetje naar peterselie. Je kan de blaadjes fijn snipperen en aan de soep toevoegen. Of je kan de blaadjes, als ze wat groter zijn, drogen en fijnmalen. Hiermee kan je dan je rauwkostschotels kruiden.  


#607

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be

Andere artikels