menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2024

Plant nu al de lente

Het najaar is een uitgelezen periode om veranderingen aan te brengen in je tuin. Bomen en struiken die je dan plant, starten met voorsprong. Dubbel zo hard genieten dus volgend jaar.

Wanneer de dagen wat korter worden en de temperaturen zachtjes naar beneden gaan, spenderen we minder tijd aan onze tuin. Nochtans is het najaar een bijzonder interessante periode om de tuin her in te richten en nieuwe struiken of bomen te planten. Vroegere generaties wisten dit maar al te goed. Zij beschouwden de herfst en de winter als dé seizoenen om de tuin te veranderen.

aanplanten in het najaar

Wat zijn de voordelen van aanplantingen in het najaar ?

In het najaar bevinden bomen en struiken zich in een rustperiode. Ze laten zich makkelijk rooien en verplanten. De wortels krijgen de tijd om zich te wortelen in de nieuwe grond. Wanneer het groeiseizoen opnieuw start in de lente, nemen ze gemakkelijker water en voedingsstoffen op.

In het najaar is het aanbod van plantsoen groot. De kans dat je te weinig planten vindt van een bepaalde soort is klein. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat de wortels uitgedroogd zijn.

Doe je voor je tuinwerkzaamheden graag beroep op een tuinaannemer ? Veel kans dat hij makkelijker beschikbaar is in het najaar.

Zijn je aanplantingen afgerond in het najaar, dan hoef je je in het voorjaar nog maar te concentreren op onderhoudstaken. Zo heb je meer tijd om echt te genieten van je tuin.


De troeven van bomen en hagen

MoerbeiDe voordelen van bomen en hagen in je tuin zijn veel groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze dragen bij tot een beter klimaat omdat ze schadelijke CO2 uit de lucht fixeren. Ze zorgen voor visuele accenten in je tuin. In de herfst krijg je er een mooie herfstverkleuring bij en zelfs kale winterse takken kunnen een eyecatcher zijn.

Uiteraard worden bomen en hagen ook volop ingezet omdat ze afscherming en privacy brengen. Ze camoufleren lelijke hoekjes en dempen het geluid. Ze zorgen ook voor verkoeling en schaduw op warme dagen. En last but not least geven ze de biodiversiteit in je tuin een flinke boost. Ze trekken enorm veel soorten tuinbewoners aan: vogels, insecten, vleermuizen maar ook andere planten en paddenstoelen.

Aan de slag

Krijgen je plannen stilaan vorm en wil je aan de slag ? Goed zo! Nog één goede raad. Je kan bomen en hagen eigenlijk nog tot in de winter planten. Plant evenwel niet wanneer het vriest.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).