menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 juli 2024

Astilbe: waardevolle vaste plant

AstilbeEr zijn vaste planten die een tuin altijd extra cachet geven, zeker als ze overweldigend in bloei staan. Zulke planten zijn eigenlijk onmisbaar voor een tuin. U geniet er steeds weer van en ze trekken de aandacht, eerst met hun fraaie blad en daarna met hun bloemen. Die blijven zelfs decoratief als ze zijn uitgebloeid. U gelooft het niet? We noemen er hier een paar die u zullen overtuigen!

Een paar voorbeelden

Om te beginnen inderdaad Astilbe, die in verschillende groepen wordt aangeboden. De tientallen cultivars hebben allemaal een prachtig diep ingesneden blad. Sommige blijven heel laag, Astilbe chinensis ‘Pumila’ zelfs maar 25 cm, andere zoals ‘Weisse Gloria’ worden tot 70 cm hoog. De bloeiperiode verschilt per ras, is langdurig en situeert zich tussen juni en september. Sommige lopen uit met rood blad dat later groen verkleurt (‘Fanal’ en ‘Visions in Red’) en u kunt kiezen uit roze, paarse, witte of licht- en donkerroze tinten van de hoge bloempluimen die uit honderden aparte bloempjes bestaan.

Nog zo’n prachtige pluimbloeier is geitebaard (Aruncus). Deze planten bloeien roomwit in juni-augustus. De kleine Aruncus aethusifolius past met z’n 25 cm in iedere tuin, maar de inheemse Aruncus dioicus kan wel 175 cm hoog worden als hij bloeit. De kleinere cultivar ‘Kneiffii’heeft extra mooi diep ingesneden blad. Bij Aruncus sinensis ‘Zweiweltenkind’ is dat enigszins bruin. Heel bijzonder!

De moerasspirea’s (Filipendula) lijken wel wat op Astilbe. Het zijn sterke planten met sierlijke bloempluimen in de periode juni-augustus. De kleine F. palmata ‘Nana’ (20 cm) bloeit dieproze, de hoge F. rubra ‘Venusta’ (175 cm) karmijnrood. Maar ze zijn er ook in lichtroze, wit (ook gevuld) en met fraai bont blad (‘Variegata’).

Heel opvallend zijn ook de Rodgersia’s die ook in juni-augustus bloeien (wit, roze of rozerood). Ze worden 60 tot 100 of meer cm hoog en de meeste hebben een prachtig geveerd blad, maar bij de witroze bloeiende R. aesculifolia is dat handvormig (als van de paardenkastanje).

Tip

Combineer deze planten met varens, Primula, Iris sibirica, Hosta’s en andere schaduwminnende planten. Denk daarbij ook aan Hemerocallis en siergrassen. Schitterend!

Hoe ze graag groeien

Astilbe’s houden van een koele plek met humeuze, iets vochtige, maar wel goed doorlatende grond. Lichte schaduw of halfschaduw is prima. Aruncus houdt van hetzelfde grondtype, maar wil wat meer zon. Dat geldt ook voor Filipendula, die soort staat zelfs graag in de volle zon als de grond maar niet uitdroogt. Rodgersia houdt van vochtige, humusrijke grond en lichte schaduw. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar is bij alle soorten voldoende voor gezonde groei. Uw tuincentrum adviseert u graag voor een juiste keuze.

Tuintips voor juni

Vergeet niet water te geven. Een goede bodembedekking (bijvoorbeeld een mulchlaag) kan flink schelen in het water geven. Onder zo’n laag droogt de grond minder snel uit. Dat is ook handig voor de vakantie. Knip uitgebloeide rozenbloemen weg. Let op schimmels bij rozen. Hagen liefst rond de langste dag (21 juni) knippen. Vul tijdens langdurige droogte de vijver bij. Maai bij droogte het gras minder kort. Geef uw kuipplanten plantenvoeding. Haal draadalg uit de vijver. Bind de jonge ranken van klimplanten aan. Heeft u een grindvlak? Hark dat dan zo nu en dan door om onkruidgroei te verstoren.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).