menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Aloë vera

Een opmerkelijke plant die er wat anders uitziet dan de doorsnee kamerplant: de Aloë vera. Het is een vetplant, ook wel succulent genaamd die zijn roots heeft in het Midden-Oosten en bepaalde gebieden in Afrika. Het is een flinke plant die een touch of glamour geeft aan jouw interieur. Plaats hem in een stijlvolle sierpot op een plek waar zijn toch wel bijzondere kleur en exceptionele vorm mooi tot zijn recht komen! Hij is niet kieskeurig, vraagt weinig onderhoud en hij is bovendien ook een krak in het zuiveren van de lucht.

Uit zijn korte houtachtige stam vertakken verschillende blauwgroene bladeren die lang en smal zijn met verraderlijke stekels aan de randen. De plant kan onder goede omstandigheden tot wel 1 meter hoog worden. In het wild bloeit de plant gedurende een aantal maanden met rode of gele bloemaren die uit het hart van de plant ontspringen. Als kamerplant bloeien ze echter zelden.

Aloë vera online bestellen

Zijn bekendheid heeft hij voornamelijk te danken aan het heilzame, witte sap dat door zijn dikke bladeren stroomt. De gel wordt al eeuwenlang gebruikt omwille van zijn inwendige en uitwendige helende krachten. Het verse sap kan je drinken en zou het immuunsysteem versterken, het wordt gebruikt in heel wat huidverzorgingsproducten onder andere tegen brandwonden en eczeem en het heelt wonden. Het heeft een antibacteriële werking en zou ziekteverwekkers afremmen. 

Succulent

Het Aloë geslacht kent meerdere varianten maar al deze soorten hebben dikke bladeren. Deze worden gebruikt als waterreservoir. Hij slaat er water in op om dit later te gebruiken. Dat wil zeggen dat de plant niet veel water nodig heeft en dat je hem enkel water hoeft te geven als de grond volledig is uitgedroogd. In de zomer zal dit doorgaans één keer in de week zijn en in de winter één keer in de maand. Let op met teveel water en zeker als de plant op een plek staat met minder licht. De kans bestaat dat de bladeren bruin en slap worden en rotten. Krijgt de plant te weinig water, dan zal zijn reservoir snel leeg raken en zullen de uiteinden van de bladeren samen trekken en rood verkleuren. Water stimuleert de groei maar geef dus altijd met mate!

Survivalgids

  • Aloë vera kamerpantStandplaats: plaats de Aloë Vera in de halfschaduw of volle zon. De plant kan zeker direct zonlicht verdragen en staat tijdens de zomermaanden ook graag buiten. Dat stimuleert de groei maar betekent ook dat de plant meer water nodig heeft. Planten die in de schaduw staan zijn gevoeliger aan rotten. De plant moet wel wennen aan direct zonlicht, verplaatst je de plant doe dit dan geleidelijk aan. Als dit te plots gebeurt kunnen de bladeren geel verkleuren.
  • Waterbehoefte: is afhankelijk van de standplaats en het seizoen maar geef altijd water met mate. De plant slaat het water op in zijn bladeren als reserve, net zoals andere vetplanten en cactussen.
  • Luchtvochtigheid: de plant kan tegen droge lucht, benevelen is dus niet nodig.
  • Temperatuur: hij heeft het graag warm met temperaturen tussen 5° C en 35° C.
  • Voeding: de plant heeft geen of weinig behoefte aan bijkomende voeding. Voldoende licht en af en toe water volstaat. Wil je de groei toch stimuleren dan kan je in het voorjaar wat bijkomende cactusvoeding geven maar doe dit ook met mate want teveel voeding is schadelijk voor de plant. 
  • Snoeien: lelijke bladeren kan je verwijderen met een snoeischaar. De plant heeft de eigenschap om zijn wonden te genezen. Onmiddellijk na het snoeien ontstaat een dun vliesje op de wond, opgebouwd uit het sap. Vrij snel wordt dit een rubberachtige laag die voorkomt dat de plant vocht verliest. 
  • Verpotten: de plant groeit snel en moet elke 2 jaar verpot worden. Doe dit in het voorjaar, voor de start van het groeiseizoen om wortelschade te voorkomen. Gebruik cactusgrond en neem een pot die ruim genoeg is zodat de wortels zich verder kunnen ontwikkelen. 
  • Oogsten: uit volwassen planten kan je de gel eenvoudig oogsten. Je kan een dik blad van een volwassen plant bij de stam afsnijden. Snijd de puntige stekels van de bladeren en snijd het blad in de lengte in twee delen. De gel kan je er vervolgens uitscheppen. De gel kan je gebruiken bij brandwonden en zonnebrand, bij wonden en littekens, om eczeem en acne te verminderen en haar te verzachten. Gebruik geen sap voor consumptie van planten die niet biologisch geteeld zijn. 

De blauwgroene, dikke bladeren van de Aloë vera

Bestel Aloë Vera online

De Aloë Vera planten die we aanbieden zijn afkomstig van een organisatie die het Because We Care-project voor vrouwen in Oeganda ondersteunt. Bestel deze stoere plant in onze webshop en laat ze zorgeloos, netjes verpakt en snel bij je thuis leveren. De plant is maar een paar muisklikken meer van je verwijderd...


#5950Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon