Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een vraag:
Zijn die mooie gele appeltjes die in de herfst tevoorschijn komen eetbaar?
Ik heb ze namelijk o.a. hiervoor gekocht (om ze kunnen eten dus) en vroeg voor de zekerheid aan de kwekerij of ze eetbaar zijn maar zij mailden terug: "Deze appeltjes zijn niet bedoeld voor consumptie" dat is wel teleurstellend. Maar toch denk ik, vele sites bezocht te hebben hierover, dat ze weldegelijk eetbaar zijn. Zou het kunnen zijn dat ze zich willen indekken?
Ja, die zijn eetbaar. Worden o.a. gebruikt in taarten, jam etc.. Je schijnt er ook een soort siroop van te kunnen maken. Rauw (als bijv. een appel) zijn ze lastig eetbaar want keihard.
Ik denk dat als je zoekt op 'Chaenomeles' en 'recept' of 'eetbaar' dat je wel het nodige vindt.
De kwekerij die dat antwoord gaf heeft zich waarschijnlijk ingedekt. Ik weet niet of er aan jouw plant vruchten hangen maar als dat zo is zou ik ze niet gebruiken. Op veel kwekerijen wordt met van alles en nog wat gespoten. Dit kan direct of indirect ook in de vruchten zitten. Weliswaar in minieme hoeveelheden maar toch. De vruchten die er volgend jaar aankomen zou ik wel zonder voorbehoud durven te verwerken (mits je zelf niet met de gifspuit rond gaat lopen!).
Bedankt voor de snelle reactie!
Nee ik ben zeer tegen gif te spuiten, dat komt niet in mijn tuin!
En heb ze laatst net gekocht, zitten dus nog (lang) geen appeltjes aan, ofterwel zijn er al af .
Bedankt ook voor de tips, top!
Durf het nu wel aan ze volgend jaar middels een recept te eten.. !
Een vroegere collega maakte gelei van onze Chaenomeles vruchten met rozebottels uit zijn eigen tuin. 'k Ben zelf geen zoetekauw, maar de gelei rook prettig en eega en kinderen vonden hem heel lekker.
Toen ik de vruchten naar binnen bracht om ze 's anderendaags mee te nemen, rook de keuken 's morgens heerlijk naar die kwee.
De website om dit soort zaken op te zoeken is die van Plants for a future. Daar lees ik:
Edible Uses:
Fruit - raw or cooked[2, 3, 4, 11, 177, 183]. Very harsh and acid raw but fragrant when cooked, imparting a strong pleasant flavour to jams and jellies[1, 200], it is especially good cooked with apples in apple pies[K]. The fruit is apple-shaped and about 4cm in diameter[200]. The rich aromatic juice, as tart as a lemon, is squeezed and used for culinary purposes[183].