menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 juni 2024

Tuinleven in Juli

Tuinvogels

In de zomer is de competitie hoog. Vogels kunnen nog aan een late nestronde beginnen terwijl sommige nestkasten nog zijn ingenomen. Ingenomen door vogels, kleine zoogdieren of zelf insecten! Blijf dus regelmatig extra kasten hangen en voorzie de vogels van afwisselende voeding en vers drinkwater.

Houd vogelbaden proper en ververs ze met regelmaat!

Snoei de tuin vakkundig en op die manier dat onze tuinvogels nog steeds voldoende schuilplaatsen en nestplaatsen vinden. Hoe wilder jouw tuin, hoe meer biodiversiteit.

Zoogdieren

De zomer is het hoogseizoen van de vleermuizen. Op heldere zomeravonden kan je ze in de vooravond waarnemen. Tracht even uit te zoeken welke soorten in jouw tuin voorkomen. Een moeilijke opdracht maar zeker niet onmogelijk. Wil je deze interessante zoogdieren naar jouw tuin lokken? Maak dan van jouw tuin een insectenparadijs en voorzie schuilplaatsen in de vorm van vleermuizenkasten.

De egelBlijf egels voederen, ook jonge egels zijn nu reeds te spotten en kunnen wat extra krachtvoer gebruiken. Vergeet niet dat egels in de tuin met plezier meehelpen om het slakkenleger te bestrijden.

Bijen

De bladsnijder, een solitaire bijensoort, begint nu actief met het opzoeken van nestkasten en ook de hommels nemen nu nestkasten van vogels of hommelkasten in.

Probeer al die gestreepte insecten eens van elkaar te onderscheiden en maak de nodige notities, een degelijke insectengids zal hier met zekerheid welkom zijn!


Andere insecten

Juli is de piekmaand voor het inventariseren en het tellen van vlinders. Op een zonnige dag en met genoeg attractieve vaste planten en heesters in jouw tuin kan je al snel een handvol soorten lokken. Vlinderstruik, ijzerhard, bijenvoer en een gevarieerde bloemenweide werken als een magneet op deze prachtige insecten. 

Ooit als eens gehoord van een lichtbak als mottenval? Een vangkist met een trechtervormige ingang en een goede UV-lamp vangt 's nachts al de nachtvlinders in jouw tuin. Doe dit in de periode rond de volle maan, bij heldere hemel en op een windstille nacht. Je zal verrast zijn door het resultaat en ook hier kan je opnieuw met de insectengids aan de slag, leuke uitdagingen dus in de julimaand!

Lichtval voor nachtvlinders


Terug naar boven icoon