menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 mei 2024

Strelitzia of paradijsvogelbloem: verzorging, vermeerdering, soorten

Strelitzia reginae

ParadijsvogelbloemWie kent de kleurrijke bloemen van de paradijsvogelbloem niet? Het is een van de meest exotische bloemen die je als kamerplant of als snijbloem in de meeste tuincentra zal vinden. Het zijn planten met opvallend gevormde en gekleurde bloemen die van nature door kolibries worden bestoven en hier bij ons als kuipplant een unieke sfeer kunnen geven aan het balkon, terras of aan de tuin.

Strelitzia behoort tot de familie van de bananen (Musaceae) en zijn nauw met elkaar verbonden. Toch zijn de verschillen tussen Musa en Strelitzia minstens even talrijk als de gelijkenissen. Zo is de bladvorm van beide planten ongeveer dezelfde maar zijn de bladeren van bananen nogal dun en daardoor scheuren ze vrij snel in de wind, terwijl de bladeren van de paradijsvogelbloem heel dik, sterk en niet stuk te krijgen zijn.

De meest populaire Strelitzia is de paradijsvogelbloem met de oranje en blauw gekleurde bloemen.
De langstelige bladeren zijn smal en tot 55 cm lang. Als de plant het naar haar zin heeft kan ze tot 2 meter hoog worden. De planten bloeien als ze vier a vijf jaar oud zijn, maar hebben ook daarvoor al sierwaarde door de mooie blauw - groene bladeren.

De oorsprong van de Stelitzia reginae is terug te vinden Zuid-Afrika, maar ondertussen is de plant verspreid naar bijna alle gebieden van de tropen en subtropen.

Hiermee dienen we dan ook in de winter rekening te houden en door de planten in deze periode een plaatsje aan te bieden waar het niet onder de 10°C gaat en dat liefst op een lichte plaats. Verder de planten in deze periode vrij droog houden.


Standplaats

Deze planten die we in kuipen binnen als kamerplant overwinteren houden in de zomer van een lichte en warme standplaats in de volle zon. Om de verdamping tegen te gaan best op een windluwe plaats. De paradijsvogelbloemen zullen je zo op het terras of balkon met vele prachtige bloemen bedanken. Deze bloemen zijn niet alleen zeer mooi voor in de tuin of het terras, maar je kunt ze ook als snijbloem gebruiken voor in een vaas of om te verwerken in een bloemstuk waar ze zeer lang fris blijven.
Strelitzia's kennen in de zomer door hun immense bladeren ook een grote verdamping en vragen dan ook veel vocht. Doch mogen de wortels ook niet in het water staan, want dan rotten ze weg. Een vochthoudende en goed water doorlatende bodem is hier dan ook van belang.

Na het scheuren of na het verpotten heb je veel kans dat de plant zich moet herstellen met als gevolg dat je naargelang de wortelbeschadiging die de plant heeft opgelopen geen of weinig bloemen zal hebben de eerstvolgende jaren. Een andere oorzaak van weinig bloei kan te vinden zijn bij een te goede verzorging. Strelitzia's hebben namelijk een rustperiode nodig om daarna terug te herleven.

Ziekten ken de plant nauwelijks. Qua plagen heeft de paradijsvogelbloem binnenshuis soms af te rekenen met schildluizen. Dat zijn harde, bruine schildjes die zich onderaan de bladeren vast hechten. Je kunt deze bij een kleine aantasting gemakkelijk met de vinger van de bladeren vegen.

De planten kunnen eenvoudig vermeerderd worden door ze te delen of te scheuren. Ze kunnen ook uit zaad worden opgekweekt, maar dan moet je veel geduld hebben. Het duurt erg lang voor de zaden kiemen. 


zaad van Strelitzia met het gekleurde pluimpje

Van de Strelitzia reginae kennen we volgende variëteiten:

 • Kirstenbosch: fantastisch mooi geel

 • 'Mandela's Gold': geeloranje met paarsblauwe bloemen

Andere soorten

 • Strelitzia parviflora: kleine lancetvormige bladeren
 • Strelitzia juncea: biesvormige bladeren en dus geen bladschijf

 • Strelitzia farinosa: grote waas op bloeikolven en bladeren

 • Strelitzia flava: laagblijvend met citroengele kelkbladen

 • Strelitzia glauca: wordt vrij hoog en dat met blauwgroen blad

 • Strelitzia humilis: dwergvorm met eivormig blad

 • Strelitzia lemoinnier: laagblijvend met goudgele kelkbladen

 • Strelitzia macrophylla: zeer groot blad

 • Strelitzia prolifera: bloeikolf met 2 boven elkaar staande bloeiwijzen in tegengestelde richting

 • Strelitzia nicolai: witte paradijsvogelbloem met grote bladeren en 35 cm grote blauw-witte bloemen. Deze met palmachtige, houtige stengels van deze boomstrelitzia kan 8 meter hoog en 3 meter breed worden.
 • Strelitzia alba: groeit ook boomvormig en wordt nog hoger dan de Strelitzia nicolai en bloeit met witte bloemen
#1489Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon