Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/snijbiet

Snijbiet in de tuin + snijbiettaart maken

snijbiet of warmoes

Snijbiet geeft met haar bijna lichtgevende nerven prachtige kleuraccenten en mag daarom best een plaatsje krijgen in de siertuin.
Je kunt plukken wat je wilt eten en de plant blijft maandenlang doorgroeien.
Het oogsten betekent dus niet het einde van de sierwaarde!

Snijbiet heeft stevige bladeren. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Het is een gezonde en lekker bladgroente.
De officiële naam van snijbiet is Beta vulgaris. Het is een makkelijk te telen groente.
De planten zijn sterk, vragen weinig speciale zorg maar houden wel van een goed bemeste grond.
In het begin van het groeiseizoen moet je de slakken in de gaten houden.

Je kunt in het voorjaar ter plaatse in de volle grond zaaien. Je kunt ook in bakjes zaaien.
Als je gemengde kleuren snijbiet zaait, zie je na opkomst al heel snel wat de kleur van de nerf wordt. Bij het tuinieren op kleur is dat heel handig. De groenten bestaat in veel kleuren: geel, oranje, rood en roze. Zo kun je een vurige border een extra accent geven door er enkele planten van de rode of oranje snijbiet in te zetten.

Niet altijd kun je makkelijk aan snijbiet komen. In recepten met snijbiet kun je de snijbiet vervangen door spinazie. Natuurlijk wordt het dan wel een gerecht met een iets andere smaak. Ook slinkt spinazie sterker dan snijbiet.

De stengels worden voor het bereiden meestal gestroopt. De nerven zijn wel eetbaar maar minder snel gaar dan het blad. In de Italiaanse keuken is snijbiet ofwel bietola populair en bestaan er vele recepten. Bijvoorbeeld afgedekt met een bechamelsaus en geraspte kaas in de oven. Heerlijk met pasta!

Snijbiettaart:

  • Bekleed een ingevette springvorm van 21 cm doorsnede met 5 plakjes diepvriesbladerdeeg.
  • Kook 500 gram gesneden snijbiet gedurende vijf minuten en giet de groente goed af.
  • Schep de snijbiet op het bladerdeeg.
  • Daar verdeel je een mengsel over dat bestaat uit een bakje losgeklopte ricotta (250 gram), 2 eieren en 100 gram parmezaanse kaas.
  • De taart bak je in een voorverwarmde oven op 175 graden in 30 minuten goudbruin.
  • Eet smakelijk!

 


#3652

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl