menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Samen werken aan een mooiere wereld

Zaterdag 17 september vindt de vierde editie plaats van World Cleanup day. Een wereldwijde actie waarbij we met z'n allen ons steentje kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving. Want de wereld vergaat in het afval dat we dagelijks produceren!

Bewust of onbewust of misschien omdat we er gewoon niet meer bij stilstaan, het een slechte gewoonte is geworden... Iedereen laat op één of andere manier afval achter in de vrije natuur, op straat, langs de autostrade. Een blikje of een papiertje van een tussendoortje kunnen we al eens kwijtraken tijdens het wandelen maar je treft jammer genoeg ook vaak grotere stukken zwerfafval aan of volledig gevulde vuilniszakken die bewust achtergelaten zijn. Gevulde hondenpoepzakjes zijn het nieuwe soort zwerfafval.

Afval opruimen in de natuur

Wat zijn de gevolgen?

Het afval dat we overal aantreffen is een bron van ergernis bij heel wat mensen en het kost ons jaarlijks een hoop geld om het op te ruimen. De gevolgen voor de natuur zijn echter nog veel groter en zorgen op lange termijn voor immense problemen. Afval vervuilt onze bodem, dieren eten ervan of raken erin verstrikt. Ze kunnen ook effectief sterven als gevolg van onze slechte gewoontes en gemakzucht. Bij zowel dode zoogdieren, vogels als vissen wordt bij onderzoek regelmatig plastiek in de maag aangetroffen. Omdat dieren het onderscheid niet kennen, gebruiken ze het afval ook om hun nesten te bouwen, met nefaste gevolgen voor hun nakomelingen.

Het kost de natuur soms tientallen jaren om de tonnen afval die we achterlaten, af te breken. Gaande van één jaar voor een bananenschil tot 50 jaar of langer voor een blik en plastiek wordt eigenlijk nooit helemaal afgebroken. De natuur maakt het materiaal in de loop der jaren heel klein maar het zal nooit echt verdwijnen en in ons ecosysteem blijven rond dwarrelen. Het worden minuscule deeltjes die in onze zeeën en oceanen ronddrijven en door vissen en schelpdieren worden opgegeten. Ook wij krijgen op het einde van de rit de microdeeltjes op ons bord en in ons lichaam. 

Plaatsen waar veel afval ligt worden bovendien minder aantrekkelijk om te gaan wandelen. Ik denk dat iedereen liever wandelt in een mooi natuurgebied dan op een vuilnisbelt? Vervuilde plekken trekken ongedierte aan en zijn bijgevolg minder veilig voor onze kinderen en huisdieren.

Microdeeltjes plastiek in vissen en uiteindelijk op ons bord

Het toenemen van afval

De afgelopen periode heeft ons gedwongen om nieuwe oorden te verkennen, een positief verhaal. We zoeken het vaker ook dicht bij huis. Jammer genoeg vergroot hiermee de berg afval die we in onze nabije omgeving achterlaten. Terwijl het voor de wandelaar toch niet veel moeite vraagt om het afval terug mee naar huis te nemen of het in een vuilnisbak te deponeren. Er is geen enkele goede reden te vinden om doekjes, wc-papier, blikjes, kauwgom en sigarettenpeuken zomaar te laten rondslingeren of weg te gooien als je er op uit trekt. Ben je onderweg met de wagen, gooi dan geen afval door het raam in de berm want ook daar leven dieren. Maak ook anderen er attent op!


Ruim de hondenpoep op maar neem het zakje mee naar huis of deponeer het in een vuilnisbakGebruik je hondenpoepzakjes bij het uitlaten van de hond om zijn poep op te ruimen, deponeer het zakje daarna in de vuilnisbak. Wat is het nut van een hondenpoepzakje als je het vervolgens gewoon in de berm laat staan of aan een boomtak ophangt? Dan is het milieuvriendelijker om de hondenpoep gewoon te laten liggen, zonder het zakje. De natuur zal dit veel sneller kunnen afbreken en je spaart de kost uit van de zakjes. De poepzakjes in de vuilnisbak gooien na gebruik is de beste manier.

Bedankt aan iedereen die wil meewerken aan een betere leefomgeving.  Wil je helpen om het afval in jouw buurt op te ruimen, vergeet dan niet een afvalgrijper mee te nemen. 

#5859Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon