menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 5 maart 2024

De reinigingsgids voor elke hondenmand

Kocht je nog maar net een nieuw knus kussen of mand voor jouw hond of kat? Dan weet je dat ze belangrijk zijn voor de gezondheid en comfort van jouw huisdier. Maar na een paar dutjes kan de stof vuil worden en muf gaan ruiken. Daarom is het belangrijk om het kussen regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden. Hier zijn enkele tips die je helpen om de mand of kussen in topconditie te houden:

Reinigingstips voor honden- en kattenmanden

Een strikt wasschema

Het kussen van je hond moet je vaker wassen dan je zou denken. Het is aanbevolen om het minstens een keer per maand te wassen, maar voor een nog betere hygiëne is om de 2 weken aan te raden. Dit komt doordat je huisdier veel haren verliest en huidcellen afstoot, wat een broedplaats wordt van bacteriën en geuren op het kussen. Bovendien is het ook sterk seizoensgebonden en dragen vuile pootjes (in de herfst en winter) en zweten bij aan de noodzaak om vaker te reinigen.

De reinigingsgids

Bij het onderhouden van het kussen van je hond of kat komt meer kijken dan het wassen alleen, maar hoeft geen tijdrovende taak te zijn. Met deze stappen kan je snel en efficiënt reinigen:

  1. Allereerst haal je best de overtollige haren en stof weg met een stofzuiger, kledingborstel of haarverwijderaar. Zo raakt jouw wasmachine niet verstopt en is het meeste vuil er al af. Regelmatig jouw hond borstelen helpt om op en rond het kussen de haaruitval te beperken. Eens je dit hebt gedaan, kan je overgaan naar het effectief wassen.
  2. Omdat sommige materialen zoals schuim en polyester niet geschikt zijn voor de wasmachine, is het belangrijk de instructies van de fabrikant te volgen i.v.m. het wassen. Bij de meeste kussens kan je makkelijk de overtrek verwijderen met een rits. Ben je nog op zoek naar een nieuw kussen, dan mag dit alvast niet ontbreken.
  3. Gebruik een mild en geurloos reinigingsmiddel dat veilig is voor je viervoeter. Vermijd producten met giftige en/of schadelijke chemicaliën, alsook wasverzachters want hierop reageren sommige honden zeer gevoelig. Mag het kussen in de was, dan kan je een waszak gebruiken om de stof te beschermen. Een lagere centrifugeersnelheid helpt hier ook bij. Tip: per ongeluk toch een wasverzachter gebruikt? Spoel het kussen dan extra goed uit na het wassen.
  4. Laat de mand of het kussen na het wassen goed drogen. Zorg ervoor dat de stof helemaal droog is voordat je het teruggeeft aan jouw hond. Dit kan door het in de zon te leggen of door het in een droger te drogen op een lage stand.


Hoe vaak was je een honden- en kattenkussenWat kan je nog doen?

Enkel en alleen jouw viervoeter zijn of haar kussen wassen is uiteraard niet voldoende om vieze geurtjes en bacteriën buiten te houden. Er zijn nog een aantal andere puntjes om geregeld op te volgen:

  1. Controleer de stof regelmatig op slijtage. Controleer of het kussen of de mand geen gaten, scheuren of andere tekenen van slijtage vertonen. Zijn deze aanwezig, dan is het misschien tijd om een nieuwe aan te schaffen. Ontdek hier onze kussens en manden voor honden en katten. Tip: kies voor een kussen of mand waarbij de hoes afneembaar en water- of vuilafstotend is. 
  2. Zorg voor voldoende ventilatie. Geurtjes kunnen voorkomen worden als de mand of het kussen op een goed geventileerde plaats ligt.
  3. Heb je het net gewassen en bespeur je al een verse vlek of onfrisse geur? Gebruik dan een kant-en-klare spray die helpt tegen vlekken en geur. Ook de plaats rondom de slaapplek kan je regelmatig reinigen met daarvoor geschikt wasmiddel.
  4. En als laatste heeft jouw hond ook af en toe eens een flinke wasbeurt nodig na bijvoorbeeld het spelen in de modder. Gebruik hiervoor een hondenshampoo die geschikt is voor de huid en/of allergieën van jouw hond.
#6033Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon