menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 1 maart 2024

Kansenboom of de Clerodendron met prachtige vruchten

Clerodendron De meeste heesters bloeien in het voorjaar of de vroege zomer. De keuze is evenwel beperkt als de zomer op zijn einde loopt. Ook de vaste planten zijn over hun hoogtepunt tegen eind augustus. Wil je in september nog wat kleur in de border dan is de Clerodendron een geschikte keuze.

Clerodendron is een telg uit de familie van de Verbenaceae en alhoewel er ongeveer 300 verschillende soorten Clerodendron bestaan, kunnen er maar  twee onze winters overleven in volle grond. 

  1. Clerodendron trichotomum is de meest winterharde. Toch zullen de takken ieder jaar  invriezen. In het voorjaar een flinke snoeibeurt geven is dus de boodschap. De bloei heeft daardoor niet te lijden want de struik bloeit op de takken die hetzelfde jaar gevormd werden. Deze heester bloeit vanaf eind augustus met vele witte bloempjes met roze schutbladeren. De bloemen geuren lichtjes en worden graag bezocht door bijen en vlinders.

Clerodendron

Na de bloei worden blauwe bessen gevormd waarrond de rode schutblaadjes blijven zitten. Zeer decoratief in een herfstbloemstuk. De variëtiet fargesi heeft iets grotere bloemen.

Kansenboom Clerodendron

 

  1. Clerodendron bungei is een matig winterharde heester, maar in mijn tuin houdt ze het nu toch al 5 jaar vol zonder winterbesherming. Deze struik gedraagt zich in ons klimaat eerder als een vaste plant dan als een heester. Ieder jaar vriezen de takken af tot tegen de grond, maar in de lente worden nieuwe uitlopers gevormd, die in het zelfde jaar uitgroeien tot 1,5 meter hoog en in augustus en september bloeien met heerlijk geurende paarsrode bloemen die samen grote (tot 20 cm diameter) bloemschermen vormen. Het grote, donkergroene blad is ook zeer decoratief. Het gekneusde blad ruikt onaangenaam. Clerodendron bungei is een woekeraar. Hij vormt ondergrondse uitlopers die op enkele meter van de plant weer boven de grond komen. Deze kunnen wel gemakkelijk verwijderd worden.

Clerodendron bungei Clerodendron bungei

Plant Clerodendron bij voorkeur op een beschutte plaats waar voldoende zon schijnt. Op zware klei het plantgat voldoende ruim maken en compost en zand mengen met de uitgegraven grond. Waar het flink kan vriezen, de voet van de struik afdekken met bladeren of compost om de wortels te beschutten.
Bij warm weer flink begieten, want vooral bij C. bungei gaat de bladeren snel slap worden en afvallen.
Ziekten komen weinig voor en insectenplagen evenmin. Kortom: een struik met weinig problemen en veel voldoening.
 

 

#721Noël Sieuw

Auteur: Noël Sieuw

Terug naar boven icoon