menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 16 april 2024

Vijf exotische vruchten om van te smullen

Een passievrucht, een granaatappel, een lychee, een ananas,…. Ze doen je allemaal wegdromen van verre bestemmingen, van tropische witte stranden, azuurblauw water en een stralende zon. Tegenwoordig vind je in de supermarkt een heel uitgebreid assortiment aan exotische vruchten. Ze hebben vaak vreemde namen met een eigen uitgesproken smaak, uitzicht en bijzonder geneeskrachtige eigenschappen.

Passievruchten

PassievruchtenDe paarse passievruchten die je doorgaans in de supermarkt aantreft, zijn heerlijk zoete vruchten die afkomstig zijn van de klimplant “Passiflora edulis forma edulis”. Van nature uit komt de plant voor in Zuid-Amerika maar tegenwoordig wordt hij wereldwijd in de tropen gekweekt. Ook in onze tuin kan de klimplant door de prachtige bloemen een decoratieve waarde hebben maar de vruchten ervan zijn in de meeste gevallen niet eetbaar.
Naast de paarse vrucht heb je nog heel wat andere variëteiten zoals de Granadilla die oranje van kleur is. De vruchten kan je opeten door ze gewoon doormidden te snijden en uit te lepelen. De pitjes zijn ook een smaakmaker in tal van desserts en smoothies. Een passievrucht zit boordevol vitaminen, mineralen, aminozuren en fytonutriënten en is heel rijk aan kalium. Ze zijn goed tegen heel wat ziektes die te maken hebben met het zenuwstelsel en helpen om kanker te voorkomen als je ze regelmatig eet.
Als de vrucht een paarse kleur heeft dan is ze rijp en hoe meer rimpeltjes ze vertoont hoe zoeter ze wordt.

Kaki

KakiDeze vrucht wordt ook wel vrucht van Zeus genoemd, afgeleid uit de botanische naam Diospyros waarbij Dios voor God staat en pyros voor vrucht. De vrucht is een variëteit van de Persimmon waaronder ook de Sharonvrucht behoort. Zijn oorsprong ligt in landen zoals Korea, Thailand, Japan, Viëtnam en China die later werd uitgevoerd naar Florida maar ook naar Frankrijk, Italië en Spanje.
De vrucht wordt qua uiterlijk vaak vergeleken met een oranje vleestomaat en heeft een mooie glanzende schil die heel dun is. De smaak van de vrucht kan je vergelijken met een combinatie van een peer en abrikoos. Een kaki is op zijn best als ze goed rijp en zacht is. Een onrijpe kaki bevat namelijk tannine, een stof die een wrange smaak geeft.
In China wordt ze vaak gebruikt omwille van haar geneeskrachtige eigenschappen. Ze zou koortsverlagend werken, goed zijn voor de bloeddruk, tegen buikloop, haarverlies en een positieve werking hebben bij bepaalde stralingsziektes en tumoren.


Mangoestan

MangoestanDe mangoestan of mangosteen is een bes die aan een traag groeiende groenblijvende boom hangt die tot wel 25 meter hoog kan worden. Hij is afkomstig uit Zuid-Azië waar hij sinds lange tijd gebruikt wordt omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Bij ons is de vrucht minder bekend en is in beperkte mate verkrijgbaar van februari tot mei. Je vindt het sap van de vrucht terug in het rek tussen de superfoods. Mangoestan is dan ook een bom aan voedingsstoffen zoals kalk, fosfor, kalium, vitamine C maar vooral Xanthonen die onze gezondheid stimuleren. Xanthonen zijn namelijk in staat schadelijke stoffen in ons lichaam te neutraliseren.
De bes is omhuld door een dikke, leerachtige schil die het sneeuwwitte vruchtvlees binnenin beschermt. Net zoals bij een mandarijn is het vruchtvlees opgebouwd uit partjes. De smaak is fris en zoet die doet denken aan druiven of aardbeien. Ze is zo lekker dat het zonde is van ze met andere ingrediënten te vermengen.

Physalis

PhysalisPhysalis peruviana, beter gekend als ananaskers is een forse kruidachtige plant die tot wel 2 meter hoog kan worden. De plant vindt zijn oorsprong in het Andes gebergte maar wordt inmiddels wereldwijd gekweekt, ook in België in Nederland.
De plant draagt bessen die omhuld zijn door een licht vlies dat meestal verdroogd is als je de vrucht in de winkel koopt. Binnenin zit een licht zure goudkleurige bes die veel kleine zaadjes bevat. Je vindt ze vaak op een kaasplank of als versiering op een taart.
De bessen zijn een heel rijke bron aan plantaardige eiwitten, één van de hoogste gehaltes die je in fruit kan aantreffen. Ze zijn dus de perfecte aanvulling voor mensen die intensief sporten. De aanwezige antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking en er zijn ook aanwijzingen dat ze de bloeddruk en bloedsuikerspiegel kunnen regelen.
Vers smaken ze heerlijk maar ook in gedroogde vorm geven ze een frisse smaak aan allerlei desserts.

Granaatappel

GranaatappelAan een struik die tot wel zes meter hoog kan worden hangen aan doornige takken deze heerlijke vruchten. De struik Punica granatum vindt zijn oorsprong in Perzië maar wordt al eeuwenlang gekweekt rond de Middelandse Zee, het Midden-Oosten, Afganistan en India. De vrucht is rond en rood en heeft een stevige schil. Binnenin de vrucht zitten honderden kleine sappige pitjes die barsten van de voedingsstoffen die onze weerstand verhogen. De vrucht bevat een groot aantal antioxidanten, maar ook diverse vitaminen zijn goed vertegenwoordigd. Granaatappels behoren dan ook tot de gezondste fruitsoort op aarde. Uit onderzoek is gebleken dat ze goed zijn tegen bepaalde kankers, hart- en vaatziektes maar ze kunnen ook Alzheimer en diabetes helpen te voorkomen. Ze zijn bovendien ook heel erg lekker! Genoeg redenen dus om regelmatig een granaatappel op jouw menu te zetten.
Om de pitjes gemakkelijk te verwijderen, zonder een puinhoop van jouw keuken te maken, snijd je hem best in twee delen. Hou 1 deel boven een kommetje en pers de granaatappel uit tot de pitjes loskomen. Met een lepel kan je ze nu makkelijk verwijderen.

#5163Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon