menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Kamerplant: Yucca of palmlelie

Yucca

De Yucca (Palmlelie) komt aan als een kale houten knuppel. In de warme kas gaat de plant wortelen en uit de slapende ogen op de stam ontspruiten jonge loten, waaruit nieuwe bladhoofden groeien.
De Yucca wordt in twee soorten als kamerplant aangeboden. De Yucca aloifolia, met lange, speervormige bladeren. De scherpe punt op het uiteinde daarvan veroorzaakt gemakkelijk kwetsuren. Y. elephantipes heeft een breder, slapper en minder gevaarlijk blad. De bladeren van beide soorten zijn dik en hard en kunnen veel vocht opslaan. Daardoor doet deYucca het erg goed in een droge omgeving.
De plant wordt vrij snel groot en is goed geschikt voor grotere ruimtes.

Yucca kamerplant

Vanaf half mei mag de plant naar buiten of kan ze op een zonnige plek in de tuin worden ingegraven. Ten laatste half oktober moeten ze terug naar binnen. Yucca`s in de tuin overhouden kan alleen met kouderesistente tuinsoorten alsYucca filamentosa, Y. flaccia of Y. gloriosa.
De plant naar buiten brengen lukt enkel door haar geleidelijk aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. Eerst krijgt ze een lichte, beschutte en schaduwrijke plek, die stap voor stap voor een zonniger plaats worden ingeruild. Bij gebrek aan schaduw de plant met lichte jute of vitragedoek afdekken. Zoniet is de kans op bladverbranding groot.
Ook binnenskamers gedijt de plant het best op een lichte, zonnige en niet te warme plek. 
Planten die het jaar rond binnen blijven zijn gebaat met een warm, matig zomerbuitje of een sproeibeurt onder een lauwe douche.

Enkele praktische tips voor het gebruik:


Yucca`s zijn erg gevoelig voor dop-, schild- en wolluizen, op de jonge bladeren en tussen de bladoksels. Verdelgen door het gros met een zachte doek weg te vegen of plat te drukken. Daarna met een kwast gedrenkt in bladspiritus, jenever of een andere alcoholoplossing de resterende luizen aanpakken. De behandeling enige keren herhalen. Insecticide is ongeschikt, omdat die de hele plant vergiftigt.Planttype

Bladplant met een schubbige, houtige stam in twee kamersoorten. Naast de groenbladige Y. aloifolia zijn er twee bonte rassen, Quadricolor en Tricolor
40 tot 200 cm hoog, soms hoger. Min. 50 cm breed, afhankelijk van het aantal scheuten. Geschikt als kuipplant

Water

Kluit goed vochtig houden, `s zomers volop water geven zonder natte voeten. In de groei af en toe broezen. `s Winters vrij droog houden. Ongevoelig voor droge lucht.

Temperatuur

Niet echt winterhard. Koel tot matig warm, overwinteren rond 5 C.

Licht

Lichte, zonnige plaats. Ook gedurende de wintermaanden.

Bodem

Klassieke potgrond, vermengd met een beperkt aandeel fijngemalen klei of leem. Van april tot augustus om de twee weken normaal bemesten. Elk voorjaar verpotten, daarbij droog blad weghalen.

Vermeerderen

Stekken van zijscheuten of versnijden van wortelstokken met ogen. In turf of water laten wortelen

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).