menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Ceropegia 'African parrachute'

Geen alledaagse kamerplant, geen soort die je in elke huiskamer aantreft. De Ceropegia sandersonii 'African parrachute' is een buitenbeentje, een excentriekeling die vooral opvalt door zijn opmerkelijke bloeiwijze. Zoals zijn naam al doet vermoeden, hebben de bloemen iets weg van een parachute. In het Nederlands noemen ze hem Afrikaanse parachuteplant, fonteinplant of ook wel paraplubloem. Allemaal namen die de vorm van de bloem omschrijven. 

Ceropegia sandersonii - Afrikaanse parachuteplant

De plant kent zijn roots in Zuid-Afrika en maakt deel uit van het geslacht van de lantaarnplanten. Bij ons is het een geweldige kamerplant die vanwege zijn unieke uiterlijk opvalt in de woonkamer. Net zoals de Aloë Vera is het is een succulent of vetplant die makkelijk te houden is en weinig verzorging vraagt. Zijn slanke groene stengels met mooie glanzende bladeren kunnen tot wel 120 cm hoog klimmen.

Insectenlokkende bloemen

De bloemen moeten het niet hebben van hun kleur want op dat vlak zijn ze eerder onopvallend. Ze zijn neutraal wit groen maar zijn bovenaan voorzien van een gespikkeld patroon en wit behaarde randen. Met de lichte geur die ze verspreiden trekt de plant insecten aan. Niet om ze op te eten zoals vleesetende planten doen maar om hun bloemen te bestuiven. Het insect vliegt de bloem in langs de openingen aan de bovenzijde, de zogenaamde vensters en eenmaal binnen zit het gevangen voor een aantal dagen. Het doet er zich in die tijd tegoed aan nectar terwijl het lichaam wordt bedolven onder een laag stuifmeel. Als de bloem verwelkt zit het werk er op en kan het insect ontsnappen. Op naar de volgende bloem om er het werk opnieuw aan te vatten. Zo worden de bloemen onderling bestoven.

De plant bloeit bijna het hele jaar door met uitzondering van een kleine rustpauze in de winter. 


Geen complexe handleiding

  • Bloem van de Afrikaanse parachuteplantStandplaats: het is de ideale plant voor in hanging baskets of als klimplant binnenshuis. Hij vraagt voldoende licht maar best geen plaats in de volle zon. De warme middagzon kunnen zijn bladeren verbranden. Onder goede omstandigheden kan je de plant in de zomer ook buiten zetten. Omdat de plant geen lage temperaturen kan verdragen moet je hem wel terug binnen nemen eens de zomer voorbij is. 
  • Waterbehoefte: zoals alle succulenten heeft de plant geen grote hoeveelheden water nodig. Eens in de week tijdens de groeiperiode is zeker voldoende. Laat de grond tussen 2 gietbeurten in opdrogen. In de zomer mag de plant besproeit worden om het stof van de bladeren te verwijderen en ze mooi te laten glanzen. Vermijd hierbij wel de bloemen! In het najaar mag je de hoeveelheid water afbouwen. 
  • Temperatuur: de plant heeft het graag warm, ze kan zelfs temperaturen tot 45° C verdragen. De ideale temperatuur ligt tussen 16 en 24° C. Vermijd langdurige koude want dat is nefast voor de plant. 
  • Voeding: in het voorjaar en in de zomer mag je 1 x per maand vloeibare voeding geven voor cactussen en vetplanten.
  • Snoeien: ranken die te lang worden of niet meer mooi zijn mogen terug gesnoeid worden. Er zullen zich dan nieuwe uitlopers vormen. Snoeien komt ook de bloei ten goede. Gebruik ook altijd scherp en proper snoeimateriaal.
  • Vermeerderen: je kan de plant in het voorjaar stekken. Knip hiervoor een klein steeltje met een paar blaadjes van de moederplant af. Plant het in een goed doorlatende grond en plaats het in een warme ruimte tussen 22 en 25°C.
  • Verpotten: verplant hem elke 2 jaar in een grotere pot met goed doorlatende grond. Kies bij voorkeur potgrond specifiek voor vetplanten of cactussen. Deze bevatten grovere deeltjes wat de grond luchtiger maakt. 
  • Niet giftig: de plant is volkomen veilig voor huisdieren en kinderen.

Waar kan je de parachuteplant kopen?

Op deze vraag is het antwoord zeer eenvoudig. De Afrikaanse parachuteplant kan je bestellen in onze webshop. De plant wordt geleverd met een klimframe zodat je zelf enkel nog een mooie sierpot en een leuke plaats hoeft te zoeken. 

#5966Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon